Vérontás

2022.12.23. 13:20

Lövöldözés Párizs belvárosában: hárman meghaltak, többen súlyosan megsérültek (videó)

A rendőrök letartóztatták a gyanúsítottat, egy 69 esztendős férfit.

MTI

Rendőrök a Párizs belvárosban, a 10. kerületi Enghien utcában elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. december 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Teresa Suarez

Legalább hárman életüket vesztették, három embert pedig kórházban ápolnak, miután Párizs 10. kerületében egy férfi lövöldözni kezdett

– közölték a párizsi hatóságok pénteken.

A rendőrség által őrizetbe vett 69 éves gyanúsított a szemtanúk szerint a francia főváros Enghien utcájában egy kurd kulturális központot, a vele szemben lévő kávézót és fodrászszalont vette célpontba, hét-nyolc lövést adott le.

Rendőrök a Párizs belvárosban, a 10. kerületi Enghien utcában elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. december 23-án
Fotós: Teresa Suarez / Forrás: MTI/EPA

Alexandra Cordebard kerületi polgármester közölte, hogy három sebesült közül két embert válságos állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen nyilatkozva hozzátette, hogy egyelőre nem tudni a lövöldözés pontos okát.

Laure Beccuau párizsi államügyész a BFM TV francia televíziónak beszámolt róla, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban. Hozzátette, hogy a nyomozók kapcsolatba léptek a terrorelhárításért felelős ügyészséggel, egyelőre azonban nem találtak terrorcselekményre utaló jeleket.

A gyanúsított ellen szándékos emberölés, gyilkossági kísérlet és erőszak miatt indult nyomozás, de nem zárták ki azt sem, hogy a férfi etnikumok elleni gyűlöletből cselekedett.

A rendőrség lezárta az érintett területet, és arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék el az egyébként boltokkal teli utcát.

A párizsi támadás következtében legalább hárman életüket vesztették, három embert pedig kórházban ápolnak
Fotós: Lewis Joly / Forrás: MTI/AP

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – írta Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette, együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere Twitter-bejegyzésében leszögezte: a kurdok elleni szélsőjobboldali támadás az összes párizsi lakos elleni merényletnek számít. „A kurdoknak, bárhol éljenek is, békében és biztonságban kell élniük” – írta, hozzátéve: „ezekben a sötét órákban Párizs minden eddiginél jobban mellettük áll”.

Kurd tüntetők és rendőrök összecsapása Párizsban 2022. december 23-án, miután néhány órával korábban egy férfi a közelben rálőtt többek között egy kurd kulturális központra, és legalább három embert megölt, hármat pedig megsebesített, kettőt életveszélyesen
Fotós: Lewis Joly / Forrás: MTI/AP

Gérald Darmanin francia belügyminiszter még péntek délután a lövöldözés helyszínére ment, ahol a sajtónak nyilatkozva együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Közölte továbbá, hogy a támadó célpoljai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna.

A támadás után néhány órával kurd tüntetők csaptak össze a rendőrökkel a francia fővárosban. A tüntetők a török kormányt kárhoztató jelmondatokat kiáltoztak, a rendőrök pedig könnygázzal igyekeztek szétoszlatni a feldühödött tiltakozókat.

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak. Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez.

Törökország régóta harcol a PKK ellen, melyet nem csak Ankara, de az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetnek minősített.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában