Érdekes összefonódások

2022.12.29. 12:00

Pénzért szapulhatta hazánkat a brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája

Csaknem 60 ezer eurót fizetett ki Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős európai uniós biztosnak a letartóztatott Pier Antonio Panzeri volt olasz baloldali EP-képviselő által alapított „civil" szervezet. A görög politikus még EU-biztosként migrációpárti politikájával és brüsszeli kötelező betelepítési kvótákkal vált ismertté. Felmerül a kérdés: Avramopulosz már akkor is pénzt kaphatott a döntéseiért?

Dimitrisz Avramopulosz sajtóértekezleten beszámol az európai migrációs stratégia keretében elért főbb eredményekről Brüsszelben, 2019. október 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Avramopulosz a kezdetektől támadja a magyar kormányt

A görög politikus migrációért felelős uniós biztosként számtalan bevándorláspárti nyilatkozatot tett, a kötelező betelepítési kvóták erőltetése miatt pedig szembekerült a magyar kormánnyal. 2017 legvégén, a Politicóban megjelent írásában arról értekezett, hogy a 2015-ben kezdődő migrációs hullámmal Európába érkező bevándorlók itt maradnak, a migráció az új valóság, amelyet nem lehet megállítani, ezért inkább menedzselni kell azt. Nagy visszhangot kiváltó írásában a magyar határkerítést is támadta, szó szerint ezt írva: 

„Naiv dolog azt gondolni, hogy a társadalmaink homogének és bevándorlómentesek maradhatnak, ha kerítéseket építünk. A nap végén mindannyiunknak el kell fogadni, hogy a migráció, a mobilitás és a sokszínűség az új norma, és a politikánkat is ehhez kell igazítanunk.”

2017. július 26-án Avramopulosz egy hónapot adott hazánknak, Lengyelországnak és Csehországnak menekültügyi kötelezettségeinek teljesítésére. Ellenkező esetben a bizottsági szabálysértési eljárás új szakaszával fenyegetett – emlékeztet az Origo

Avramopulosz már hosszú évek óta éles bírálója a magyar bevándorlásellenes kabinetnek. Éppen ezért nem volt véletlen az sem, hogy 2017. augusztus 19-én, az akkor még a baloldali Jobbikhoz közeli Magyar Nemzetben írt véleménycikket.

„Ahhoz, hogy a migrációt ellenőrzés alatt tarthassuk a Földközi-tenger keleti medencéjében, elengedhetetlen, hogy Magyarország hozzákezdjen a menekültek befogadásához”

 – többek között erről írt Dimitrisz Avramopulosz egy nappal a magyar állam megalapításának ünnepe előtt.

Avramopulosz 2019 márciusában a HVG-nek nyilatkozott. Ebben többek között olyan valótlanságokat állított, hogy nemzeti programok keretében a bizottság a 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusban több mint 110 millió eurót szánt Magyarországnak a külső határok menedzselésére, biztonsági intézkedésekre és a migráció kezelésére. Ebből több mint 52 millió euró támogatja a határok védelmét.

Később kiderült, hogy Avramopulosz hazudott, mert hazánk egyetlen fillért sem kapott határvédelemre.

Érdemes idézni Avramopulosz egyik legnagyobb ostobaságát 2019 márciusából:

„A migrációs válságnak vége. Az, hogy a migrációs válság megszűnt, egy újabb bizonyítéka annak, hogy az Európai Unió eddigi migrációs politikája sikeres”

 – mondta a korrupcióba keveredett volt uniós biztos.

Az Európai Unióba igyekvő migránsok Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én
Fotós: Makszim Gucsek / Forrás: MTI/EPA/BELTA

A  letartóztatott Panzeri és Avramopulosz kapcsolata

Csaknem 60 ezer eurót  (kb. 25 millió forintot) fizetett ki Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős görög néppárti (EPP) európai uniós biztosnak az a Pier Antonio Panzeri volt olasz baloldali európai parlamenti (EP-) képviselő által alapított Fight Impunity nevű civil szervezet, amely az uniós intézményeket megrázó korrupciós botrány középpontjában áll. 

Nagy valószínűséggel a görög politikus a jelenlegi uniós biztosoknál végzett lobbitevékenységéért kapta a pénzt, csakhogy a Fight Impunity nem szerepel az európai parlament átláthatósági nyilvántartásában, így a szervezet nevében a volt biztos nem lobbizhatott volna. 

Noha a nonprofit szervezeteknek a belga jogszabályok szerint évente be kell nyújtaniuk egy beszámolót tevékenységükről az illetékes hatóságoknak, a Fight Impunity hároméves fennállása során egyetlen ilyen dokumentumot sem adott át. A civil szervezet − papíron − a háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására és megbüntetésére jött létre, nonprofit egyesületként lett bejegyezve Brüsszelben.

Az Origo cikkét IDE KATTINTVA olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában