Megvesztegetés

2023.01.25. 10:31

Az Európai Parlament a lobbitevékenységek fő színterévé válhat

Az Európai Parlament hitelessége alapjaiban rengett meg a Katargate néven elhíresült korrupciós botrány után, így amíg ez a helyzet nem tisztázódik, addig a testületnek semmilyen joga nincs ahhoz, hogy értékelje a jogállamiságot más országokban – vélik a lengyel politikusok.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Rutinszerű és rendkívül egyszerű vitákat tartanak az Európai Parlamentben a Katargate néven elhíresült korrupciós botrány kapcsán – legalábbis így vélekednek a jobboldali képviselők, akik úgy látják, hogy érdemi változások nem lesznek, noha az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botrányáról van szó. A lengyel politikusok ennél messzemenőbb következtetést vonnak le a botrányból, amelyben főképp vezető baloldali képviselők és tisztségviselők érintettek – írta meg a V4NA. 

Witold Waszczykowski kormánypárti európai parlamenti képviselő szerint: 

Néhány kisebb korlátozást bevezetnek ugyan a képviselők számára, de a korrupció valódi indíttatásai várhatóan megmaradnak. Idesorolhatók a kiterjedt külföldi utazások, valamint az, hogy a világot ideológiai szemszögből nézve akarják irányítani.

Waszczykowski elismerte, hogy bár az Európai Parlament nem hoz jogilag kötelező érvényű külpolitikai döntéseket, határozatai az egész világon visszhangot keltenek, és hatással vannak más nemzetközi szervezetekre, hitelminősítőkre és befektetőkre. Rámutatott arra, hogy a parlament határozatokat hozhat például a texasi abortuszról vagy a közel-keleti helyzetről, aminek következtében a különböző állami és kereskedelmi lobbizók megpróbálják biztosítani az érdekeiknek kedvező határozatokat. Ehhez nemcsak érvekkel, hanem – mint most kiderült – pénzügyi ösztönzőkkel is bátorítaniuk kell a képviselőket.

A korábbi lengyel külügyminiszter ezért azt javasolja, hogy az Európai Parlament hagyjon fel a globális vita befolyásolására tett kísérleteivel, és inkább Európára koncentráljon.

Waszczykowski jelezte továbbá azt is, hogy az EU-ban számos szabályozást gyakorlatilag „megvásárolnak a lobbik”, és a környezetvédelmi és energetikai szabályozások minden bizonnyal ilyen intenzív lobbizás tárgyát képezik.

Vagyis, a korábbi külügyminiszter szerint az unió által radikális módon erőszakolt zöld átmenet is egyfajta lobbitevékenység eredménye lehet. Mindenesetre, a Katargate fényében teljesen más megvilágításba kerültek azok a balliberális tevékenységek, amelyek szakadatlanul megpróbálják aláásni a véleményüket nem osztó kormányokat. Erről már Elzbieta Rafalska szintén kormánypárti lengyel képviselő beszélt egy lapinterjúban, ahol felvetődött a kérdés:

Ha Katarról kedvező véleményt lehet vásárolni, akkor mi a garancia arra, hogy nem lehet kedvezőtlen véleményt vásárolni például Lengyelországról?

A jobboldali európai parlamenti képviselő szerint ebben a helyzetben semmi sem zárható ki, hiszen a korrupt politikusok minden szabályt megszegtek. Mivel különböző érdekek jöhetnek szóba, a korrupciós botrány mindent megkérdőjelezett. 

A lengyelek úgy vélik, hogy az Európai Parlament hitelessége alapjaiban rengett meg, így amíg ez a helyzet nem tisztázódik, addig a testületnek semmilyen joga nincs ahhoz, hogy értékelje a jogállamiságot más országokban – például hogy Lengyelországot zsarolja mindenféle anyagi megvonással a vélt jogállamisági aggályok miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában