Vírus

2023.01.11. 10:22

Emberre is átterjedt a madárinfluenza: kilencéves kislány betegedett meg

A madárinfluenza rendkívül ritkán betegít meg embereket az amerikai járványügyi hivatal szerint. A tünetei lehetnek mérsékeltek, de a fertőzés akár végzetessé is válhat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A madárinfluenza emberre is átterjedt Ecuadorban: az ország egészségügyi minisztériumának keddi közleménye szerint az első beteg egy kilencéves kislány. Ecuadorban egy hónapja rendeltek el állategészségügyi rendkívüli intézkedéseket a madárinfluenza miatt. 

Cotopaxi és Bolívar tartományban több százezer madarat öltek meg, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a madárinfluenza rendkívül ritkán betegít meg embereket. A tünetei lehetnek mérsékeltek, de a fertőzés akár végzetessé is válhat.

Az Egyesült Államok, ahol tavaly a madárinfluenza miatt madarak tízmilliói pusztultak el, sokat éppen a járvány megfékezésére öltek le, áprilisban számolt be először arról, hogy emberre is átterjedt a betegség.

Az ecuadori egészségügyi tárca közleményében kiemelte, hogy Bolívar tartományban, ahol a kislány megfertőződött, tovább vizsgálják, hogy nem történik-e újabb megbetegedés, de egyelőre nincs tudomásuk további esetről. A közlemény nem tért ki a kislány állapotára.

A minisztérium szerint a gyerek a kórokozót hordozó madarakkal való közvetlen érintkezés útján kapta el a betegséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában