Befektetés

2023.01.15. 11:01

Már 300 ezernél is több gyereknek van Babakötvénye

Már 300 ezernél is több gyermeknek nyitottak szülei vagy hozzátartozói Kincstári Start-értékpapírszámlát, vagyis Babakötvényt – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Szabó Szilvia 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakozó babakötvényt vásárol az Állampénztári Ügyfélszolgálat-Értékpapír Forgalmazás V. kerületi járási kirendeltségén 2014. február 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy az ott elhelyezett összeg az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik, és a befizetések mellé tavaly óta duplájára emelt kormányzati támogatás jár.

A számok azt mutatják: egyre több család él a lehetőséggel annak érdekében, hogy ezzel a kedvező megtakarítási formával tegye könnyebbé gyermeke, gyermekei majdani életkezdését. 

Az értékpapírszámlákon közel 200 milliárd forintot tartanak nyilván

 – írta.
Az államtitkár tájékoztatása szerint 

minden magyar állampolgárságú újszülött részére automatikusan jár 42 500 forint összegű életkezdési támogatás, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek nevére szóló életkezdési letéti számlára helyez. Ez az összeg a letéti számlán az inflációval megegyező mértékkel kamatozik.

Ha a szülő, törvényes képviselő vagy más hozzátartozó a gyermeknek a Magyar Államkincstárnál Start-számlát nyit, akkor erre kerül át az életkezdési támogatás összege, és a magasabb éves hozammal rendelkező Babakötvényben kamatozik tovább. Ez esetben a szülők, hozzátartozók is tudják befizetéseikkel gyarapítani a megtakarítást. E befizetések után 10 százalék állami támogatás jár, amelynek maximuma 2022. január 1-jétől évi 6 ezer forintról 12 ezer forintra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy havi 10 ezer forint befizetéssel már hozzá lehet jutni a maximális állami támogatáshoz - emlékeztetett.

A Babakötvény ezen kívül az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és nevelésbe vett gyermekek esetén az állami támogatás ugyancsak tavaly a korábbi 12 ezer forintról 24 ezer forintra emelkedett - közölte.

Arra is kitért, hogy Start-számlát nemcsak a szülő, hanem a gyermek más hozzátartozója is megnyithatja, és befizetéseivel gyarapíthatja. A számlanyitás nemcsak személyesen, hanem Ügyfélkapun keresztül is intézhető.

A Babakötvény - nevével ellentétben - nemcsak újszülöttnek nyitható, hanem a gyermek 18 éves koráig bármikor lehetőség van erre. A megtakarításról a gyermek (fiatal felnőtt) 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a Start-számla megnyitását követő harmadik év elteltétől rendelkezhet

 – írta.
2018. január 1-jétől a Köldökzsinór programnak köszönhetően a külföldön élő magyar gyermekek számára is kérelmezhető az életkezdési támogatás. Ugyanúgy nyitható Start-számla is részükre, tehát az ehhez kötődő állami támogatások ugyanúgy járnak, mint a Magyarországon élő magyar gyermekek részére –közölte Hornung Ágnes.  

Az adatok szerint egyre többen döntenek úgy, hogy Start-értékpapírszámlát nyitnak gyermekük számára a Magyar Államkincstárnál annak érdekében, hogy a megtakarításaik Babakötvényben kamatozzanak tovább - jelezte.

Ismertetése szerint tavaly mintegy 34 500 új Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, és decemberben az aktív Kincstári Start-értékpapírszámlák száma meghaladta a 300 ezret.

Az előző évhez, 2021-hez képest emelkedett az új Kincstári Start-értékpapírszámla nyitások száma, ezen belül hozzávetőleg duplájára emelkedett a hitelintézetektől a Magyar Államkincstárhoz áthozott Start-számlák száma. 2022. december 31-én a mintegy 302 ezer aktív Kincstári Start-értékpapírszámlán összesen csaknem 199 milliárd forintot tartottak nyilván - olvasható az államtitkár közösségi oldalán.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában