Végső búcsú

2023.01.17. 11:56

Orbán Viktor: mindig hálásak leszünk Duray Miklósnak

Szülővárosában, Losoncon temették el a decemberben 77 éves korában elhunyt Duray Miklós politikus, író, egyetemi tanárt kedden. A felvidéki magyar közösségi és politikai élet meghatározó alakjától tisztelői a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában vettek végső búcsút, majd a volt református temetőben, öt éve elhunyt felesége mellett helyezték örök nyugalomra.

Eltemették Duray Miklóst Losoncon

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Szülővárosában, Losoncon temették el a decemberben 77 éves korában elhunyt Duray Miklós politikus, író, egyetemi tanárt kedden. A felvidéki magyar közösségi és politikai élet meghatározó alakjától tisztelői a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában vettek végső búcsút, majd a volt református temetőben, öt éve elhunyt felesége mellett helyezték örök nyugalomra. 

A közéleti búcsúztatáson és az ökumenikus gyászszertartáson magyarországi és szlovákiai közéleti személyiségek is elbúcsúztak a hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Duray Miklóstól.

Részt vett a szertartáson és részvétét nyilvánította a családtagoknak Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, és Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke is. 

A magyar hős különös fajta, nem egyéni diadalra, mások fölött aratott győzelemre törekszik, hanem még a legnehezebb próbatételek között is annak a módját keresi, hogy miként fordítsa jobbra nemzete sorsát. Ilyen hőstől búcsúztunk ma. Isten nyugosztalja Duray Miklóst!

 – írta közösségi oldalán közzétett videója mellé Orbán Viktor miniszterelnök. 

LEZSÁK Sándor; DURAY Miklós
Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke beszédet mond Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár gyászszertartásán a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában 2023. január 17-én
Fotós: Komka Péter / Forrás: MTI

Duray Miklós ravatalánál Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke gyászbeszédében azt mondta, Duray Miklós életműve arról tanúskodik, hogy idegeibe mélyen beivódott a magyarságérzet, a kudarcok, a börtön, a zaklatások sem tántorították el a politikától. 

Megfogalmazta, hogy 

aki a trinoni határon túl éli át a fordulatokat, annak mindent kétszeresen kell elszenvednie, 

és mint mondta, Duray Miklós folyamatos, hosszú szabadságküzdelmet vívott a magyar nyelvű, magyar népközösség jövőjéért. 

Gyurcsík Iván, az Együttélés Politikai Mozgalom egyik alapítója a kisebbségi jogok védelmezőjének, a bátorság és a kiállás megtestesítőjének, mércének és értékteremtőnek nevezte Duray Miklóst, aki geológusként vizsgálta a felszín alatti folyamatokat, és ezt tette közéleti emberként is. Jogvédői munkája eredménye, hogy nemzetközi üggyé vált a felvidéki magyarság ügye. 

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke szavai szerint

 Duray Miklóst nem lehet pótolni, egyedi személyiség, bátor, szókimondó ember volt, akivel lehetett vitázni, lehetett egyet nem érteni, de nem lehetett figyelmen kívül hagyni. 

Elmondta, hogy Duray Miklós kórházi ágyán is közösségi kérdésekről érdeklődött. 

DURAY Miklós; BÁRDOS Gyula
Bárdos Gyula, a legnagyobb felvidéki magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok elnöke beszédet mond Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár gyászszertartásán a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában 2023. január 17-én
Fotós: Komka Péter / Forrás: MTI

Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke úgy fogalmazott, nagyon kell szeretnie szülőföldjét annak, aki áldozatot hoz érte, Duray Miklós ilyen volt. 

Következetes kiállása sokunkat szembesít saját gyengeségeinkkel

 - mondta, Duray üzenetének nevezve, hogy ne adják fel a kisebbségi jogokért folytatott küzdelmet. 

Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért szervezt elnöke személyes hangú gyászbeszédében "közéleti nagyapjának" nevezte Duray Miklóst, és mint mondta, a lehető legtöbb fiatallal próbálta megismertetni, "hogy tudatosodjon bennük, mindannyian Duray Miklós unokái vagyunk". 

Egyedi, megismételhetetlen közéleti tevékenység az övé

 - mondta az elnök, aki fontosnak tartotta, hogy a tőle búcsúzók azonnal Esterházy János, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetője mellett helyezték el Duray Miklóst a felvidéki pantheonban. 

A gyászbeszédek után tartott ökumenikus szertartást Zsidó János katolikus esperes és Somogyi Alfréd református lelkész végezte. A szertartás végén a résztvevők a magyar Himnuszt énekelték el. 

DURAY Miklós
Somogyi Alfréd református lelkész Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár gyászszertartásán a közösségi célokra felújított losonci zsinagógában 2023. január 17-én
Fotós: Komka Péter / Forrás: MTI

A gyászmenethez a család csatlakozott elsőként, majd a közjogi méltóságok és a magyarországi diplomácia képviselői. A sírba helyezésre és az elhantolásra szűk családi körben került sor. 

A gyászolók egy szál virággal rótták le kegyeletüket. 

A család azt kérte, hogy a csokrokra, koszorúkra szánt összeget a ravatalozóban elhelyezett perselybe tegyék, az adományokkal a sérült és egészségkárosodott gyerekeket segítő Carissimi Nonprofit Alapot szeretnék támogatni. 

Duray Miklós 1945. július 18-án született Losoncon, 1971-ben szerzett geológusi diplomát. A kommunista rendszer idején folyamatosan megfigyelték, többször letartóztatták. 1963-ban lett a Csemadok (Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Egyesülete) tagja, ahonnan 1970-ben politikai okokból kizárták, alapítója volt a később betiltott Magyar Ifjúsági Szövetségnek. 1983-ban ő is aláírta az emberi jogok megsértése ellen tiltakozó Charta '77 polgárjogi nyilatkozatot. 

Tagja volt a magyarországi demokratikus ellenzék által létrehozott Szabad Kezdeményezések Hálózatának annak párttá alakulásáig (SZDSZ). A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető, majd stratégiai alelnöke volt 1999 és 2010 között. 1990 és 2010 között csehszlovákiai, illetve szlovákiai parlamenti képviselő.
Annak kezdeményezőjeként a státusztörvény elfogadása után

 ő kapta meg az első magyarigazolványt. 

Számos elismerés birtokosa volt, 2011-ben neki ítélték oda a Polgári Magyarországért Díjat.

Orbán Viktor levélben már korábban együttérzését fejezte ki Duray Miklós felvidéki magyar politikus közelmúltbeli halála kapcsán a gyászoló családnak.

KÖVÉR László; LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor; DURAY Miklós; SZILI Katalin; NAGY János
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elől, b3) és felesége, Lévai Anikó (b4), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2), Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár (b), mögöttük Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott (második sor, b) Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár gyászszertartásán a losonci zsinagógában 2023. január 17-én
Fotós: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az MTI-nek is eljuttatott levélben a kormányfő úgy fogalmazott: a magyar hős különös fajta, nem egyéni diadalra, mások fölötti aratott győzelemre törekszik, hanem még a legnehezebb próbatételek között is annak a módját keresi, hogy miként fordítsa jobbra nemzete sorsát.

A miniszterelnök azt írta, Duray Miklós kétségkívül olyan ember volt, aki akkor sem félt szót emelni a felvidéki magyarság érdekében, amikor ezért börtön és meghurcoltatás járt, ő pedig a saját bőrét tapasztalhatta meg mindkettőt.

Ennek ellenére mindenekfelett hitt abban, hogy hívják bár Csehszlovákiának vagy Szlovákiának, az ember hazája a szülőföldje, ahol neki kötelessége magyarként élni, dolgozni és ugyanebben a szellemben gyermeket nevelni

– írta a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Duray Miklós az elsők között mondta ki azt is, hogy a Szlovákiában élő magyarok nem egy kisebbség, hanem a magyar nemzet tagjai.

Elszántan küzdött az emberi és a nemzetiségi jogokért, hiszen számára gyermekkorától fogva ezt az utat jelölte ki Úristen. Mindig hálásak leszünk neki, hiszen az ő kezdeményezéseinek köszönhetően a határokon átívelő nemzetpolitika olyan sokáig elképzelhetetlennek tartott vívmányai születhettek meg, mint például a Magyar Állandó Értekezlet vagy a magyar igazolvány

– emelte ki a levélben Orbán Viktor.

A kormányfő azt írta, megrendüléssel értesült arról, hogy a felvidéki magyar közélet oszlopos tagja, Duray Miklós földi életútja végére ért, és őszinte együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak küldött, január 9-én kelt levelében.

Duray Miklóstól Novák Katalin köztársasági elnök is elbúcsúzott közösségi oldalán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában