Vizsgálat

2023.01.17. 14:10

Újbudai rendőrgyilkosság: kiderült, hibáztak-e intézkedés közben a rendőrök

A lőfegyverhasználat és a rendőrök rendelkezésére álló egyéb kényszerítő eszközök használata, alkalmazása jogszerű volt és az arányosság követelményeinek megfelelt – közölte a rendőrség, miután befejeződött a múlt csütörtöki kelenföldi ámokfutó megfékezése során tett rendőri intézkedések parancsnoki vizsgálata.

A két, Sz. Szilárd által megszúrt, sérült rendőr végül lábon lőtte az ámokfutót

Forrás: térfigyelő kamera felvétel

Az ORFK Teve utcai székházában Gál Kristóf rendőr alezredes, az ORFK szóvivője az újbudai rendőri intézkedés parancsnoki kivizsgálásának eredményéről azt mondta:

A kivizsgálás megállapította, hogy mind a lőfegyverhasználat, mind a rendőrök rendelkezésére álló egyéb kényszerítő eszközök használata, alkalmazása jogszerű volt és az arányosság követelményeinek megfelelt.

GÁL Kristóf
Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az újbudai rendőri intézkedés parancsnoki kivizsgálásának eredményéről tart sajtótájékoztatót Budapesten, az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központban 2023. január 17-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy munkatársaik minden szakmai képzéssel, felkészítéssel rendelkeznek, és valamennyi, a járőri állományra vonatkozó rendőrségi rendszerrel, kényszerítő eszközzel rendelkeztek – írta meg a Magyar Nemzet, a szóvivő közlése alapján.

A küldési létszám a bejelentésből származtatható információknak megfelelő mértékű volt. Akkor nem állt a rendőrség rendelkezésére egyéb információ, ami megnövelt rendőri erő, illetve egyéb kényszerítő eszközök helyszínre küldését indokolta volna

– részletezte Gál Kristóf alezredes, hozzátéve: a parancsnoki kivizsgálásokat, a megállapításokat felelős személyek végzik, illetve felelős személyek bírálják felül. 

Éppen ezért azokat nyilatkozatokat, amelyeket olvasni különböző felületeken, amelyek akár névtelenül, akár névvel, mindenféle légből kapott információkra hivatkozva, a szakmaiság látszatába burkolva születnek, a rendőrség eddig sem és ezután sem kommentálja. Nemcsak ennél az esetnél, hanem másoknál is tapasztalható dilettáns megállapításokra nem reagálnak sem most, sem később

– fogalmazott az ORFK szóvivője. 

Azokat a szakmai tapasztalatokat, amelyeket a mostani esetből le tudnak vonni, beépítik majd a jövőbeli eljárásrendbe. Az emberektől azt kérte, hogy értékeljék a rendőrök áldozatos munkáját. Végül arról beszélt, továbbra is mélyen gyászolják Baumann Pétert és köszönik a társszervek részvétnyilvánítását. Elhangzott: a hős rendőr temetése zártkörű lesz.

Újbudai rendőrgyilkosság

Csütörtökön, január 12-én éjszaka riadóztatták a rendőröket egy XI. kerületi, Lecke utcai bérházhoz. A lakótársuktól rettegő bejelentők azt mondták, a földszinten lakó Sz. Szilárd valóságos ámokfutást rendezett – írja tudósításában az Origo.

Öt rendőr érkezett a házhoz, ebből három próbálta igazoltatni a magából teljesen kikelt Sz. Szilárdot.

A rutinművelet során kést találtak nála, amely egy tokban volt. A fegyvert az egyik rendőr, Baumann Péter zsebre tette. Pár pillanattal később viszont olyasmi történt, amire senki nem számított. A lépcsőház világítása váratlanul lekapcsolódott, Sz. Szilárd pedig megtámadta a fiatal rendőrt.

Kétszer szíven szúrta, majd a koromsötétben hadonászott tovább, eközben pedig a másik két rendőrt is megvágta.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában