Katargate

2023.02.20. 10:57

Brüsszeli korrupció: sok EP-képviselő „felejtette el” bejelenteni az ajándékait

Az Európai Parlament több mint ötven képviselője sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy késve számolt be a kapott ajándékokról. A korrupciós botrány kirobbanása óta feltűnően igyekeznek pótolni elmaradásaikat.

Illusztráció; az Európai Parlament strasbourgi ülésterme az Európai Unió parlamentje létrejötte 70. évfordulójának ünnepségén 2022. november 22-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A feledékeny képviselők egyike a román, a politikai beállítottságát tekintve jobbközép Cristian-Silviu Bușoi, aki 2019 és 2021 között a mára felszámolt, Katarral baráti uniós társaság elnöke volt – írta meg az Index.

A portál emlékeztet: a politikus hivatala tavaly december 12-én az EUobservernek küldött e-mailben azt közölte, hogy a katari baráti társaság, az EP nem hivatalos testülete a világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt, nem utolsósorban az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság nagy hatalmú elnökeként végzett elfoglalt munkájára való tekintettel nem volt aktív.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy nem kapott készpénzt, ajándékot, támogatást, és más módon sem volt érintett, amit be kellene jelentenie a baráti társaság elnöki megbízatása előtt, alatt és után, illetve a tagságának ideje előtt és alatt

– jelezte Bușoi hivatala.

Egy héttel később mégis azt nyilatkozta a képviselő:

2020 februárjában Katar finanszírozta business osztályú repülőjegyét, valamint négy éjszakát a dohai Ritz Carlton szállodában. 

Az ellentmondást firtató kérdésekre a politikus irodája egyelőre nem reagált.

Bușoi és más képviselők nyilatkozata alapján az a kép rajzolódik ki, hogy az EP-ben többen elmulasztották a saját maguk által megfogalmazott szabályok betartását, így vétve az európai parlamenti képviselők magatartási kódexe ellen.

Bejelentési kötelezettség

A szabályozás szerint az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük minden olyan, harmadik fél által szervezett eseményt, amikor utazásukat és elszállásolásukat más fizeti. Ezt legkésőbb a rendezvényen való részvétel utolsó napját követő hónap utolsó napjáig meg kell tenniük.

Ez alapján Bușoi nyilatkozata egészen pontosan 1035 napot késett

– hívja fel a figyelmet az Index.

A Transparency International EU brüsszeli székhelyű civil szervezete számításai szerint a botrány kirobbanása óta eltelt két hónapban 103 nyilatkozatot nyújtottak be az EP-képviselők, kétharmadukat késve adták be. A Katarhoz fűződő, késedelmes benyújtók egyike Jose Ramon Bauza Diaz, spanyol liberális európai parlamenti képviselő.

A Transparency International EU rámutat:

legkevesebb 53 EP-képviselő sértette meg az európai parlament magatartási kódexét.

„Azt mondtuk: »legkevesebb«, nem kizárt ugyanis, hogy még mindig vannak olyan képviselők, akik nyilatkozataikban nem számoltak el a múltban történt eseményekről” – írták az elemzők blogjukban.

Az eredeti, teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában