B. Zsolt szexbotránya

2023.02.25. 07:38

Kormányzati bejelentés várható a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban

A Magyar Nemzet úgy tudja, a ma délután 13 órára szervezett rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentéseket tehet a hazai gyermekvédelem rendszerének és szabályainak szigorítása kapcsán.

Forrás: B. Zsolt (Fotó: Facebook)

Pénteken megbeszélés zajlott Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter között, miután a kormányfő a tegnap reggeli rádióinterjúban kijelentette: az óbudai általános iskolában történtek kapcsán világos válaszokat szeretne kapni arra, hogy hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyermekeinkre.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) ma délutánra rendkívüli Kormányinfót hirdetett, ahol a Magyar Nemzet értesülései szerint a gyermekvédelmi törvényre vonatkozóan is bejelentéseket tesznek. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté tájékoztatása szerint a kormány dolgozik a referendum szigorításán, a javaslat pedig számos területet érinteni fog. A továbbiakról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fog beszámolni. Az oktatás helyzetét tavasszal a parlament is tárgyalni fogja, amelynek része a teljesítményarányos bérezés és a pedagógusminősítési rendszer korrekciója.

A kormány célja az, hogy a fiatal tanárok is jobb fizetést tudjanak hazavinni, ne csak az életkor, hanem az értékelés is számítson a bérezésnél.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az óbudai Krúdy általános iskolában történtek miatt egy összetett, sok jogszabályt és az élet számos területét érintő, átfogó jogalkotási folyamatra kerülhet sor, amely a hazai gyermekvédelem rendszerének és szabályainak szigorítása mellett a tankerületeket, valamint a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érintheti. A Századvég jogi szakértője szerint ahhoz, hogy a nemrégiben nyilvánosságot látott esethez hasonló ügyek megítélése könnyebb legyen, a szexuális visszaélés és a hatalmi, befolyási viszonyok részletesebb definiálására, szexuális visszaélés megvalósulása esetén pedig súlyosabb büntetésre lehet számítani.

A szigorítások – folytatta – a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érinthetik, így akár szóba jöhet a Nemzeti Pedagógus Karba való belépés szabályainak szigorítása, a pedagógusok rendszeres értékelésének szigorítása, vagy különös esetekben a tanárok időnkénti, pszichológus általi vizsgálatát is bevezethetik.

Az Alapjogokért Központ jogi elemzője a Mandinernek nyilatkozva szintén a jogszabályok szigorításának feltételezett lépéseiről beszélt. Szikra Levente kiemelte: a szigorítás egyik lehetséges iránya az életkori határok megemelése 14-ről 16 évre, ami kibővítené a törvény által védett fiatalkorúak körét.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában