Tartományi választások

2023.02.12. 20:19

Nagyot nyertek a kereszténydemokraták Berlinben, visszaesett a baloldal

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) nagy arányú győzelmét jelzik a Berlinben vasárnap tartott tartományi törvényhozási választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

Kai Wegner, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU listavezetője

Forrás: MTI/AP/DPA

Fotó: Fabian Sommer

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a CDU a szavazatok 27,5-28 százalékát szerezhette meg. Ez nagyjából 10 százalékpontos erősödés a legutóbbi, 2021-es választáson elért 18 százalékhoz képest.

 

A CDU csaknem negyedszázada, 1999 óta nem nyert választást a tartományi rangú német fővárosban.

 

Az eredmény egyértelmű felhatalmazás a kormányalakításra, de az ugyancsak ellenzékben lévő liberálisok (FDP) – akikkel a CDU helyben kormányozni szeretne – gyengültek, a 2021-es 7,1 százalék után a szavazatok 4,5-5 százalékát gyűjthették össze, vagyis nem biztos, hogy átlépték a törvényhozásba (Képviselőház) bejutás 5 százalékos küszöbét, és ha veszik is az akadályt, nem valószínű, hogy a CDU az FDP-vel többségi törvényhozási támogatásra támaszkodó kormányt (Szenátus) tud alakítani.

A kormánypártok mind gyengültek. A hárompárti koalíció legnagyobb tagja, a szociáldemokraták (SPD) a szavazatok 18,5 százalékát gyűjthették össze, 2,9 százalékponttal kevesebbet a 2021-es 21,4 százaléknál. 

A Berlinben 2001 óta folyamatosan kormányzó SPD ezzel a történetének leggyengébb helyi választási eredményét érhette el. 

A Zöldek ugyancsak 18,5 százalékon végeztek az exit pollok szerint, a 2021-ben elért 18,9 százalék után. Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 12,6-13 százalékon végezhetett, míg 2021-ben a szavazatok 14,1 százalékát szerezte meg.

A jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) kismértékben erősödött, a legutóbbi választáson elért 8 százalék után 9-9,1 százalékot szerezhetett.

A berliniekkel a 2021-es választást ismételtették meg, amelyet hiányosságok miatt érvénytelennek nyilvánított a tartományi alkotmánybíróság. 

A kampányt helyi ügyek, mindenekelőtt a lakáshiány, a közlekedési nehézségek és a közigazgatást feszítő gondok határozták meg. A városvezetéssel szembeni elégedetlenséget a CDU tudta a leginkább kiaknázni.

Berlinben 2021. szeptember 26-án, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választással együtt rendezték meg a tartományi és a kerületi választást, és egy helyi népszavazást is tartottak két lakásüzemeltető nagyvállalat köztulajdonba vételéről. A voksolást a koronavírus-világjárvány lassítását szolgáló távolságtartási szabályoknak megfelelően kellett megtartani. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy azon a napon rendezték a német főváros világhírű éves nemzetközi futóversenyét, a Berlin Marathont, amely miatt sok helyütt megbénult a közlekedés.

Az ügyben végzett vizsgálatok szerint a választás előkészítése sem volt megfelelő, nem volt például elegendő számú szavazólap és választási urna minden szavazókörben, valamint személyzet sem a voksolás lebonyolításához. Az egyedi nehézségek és a rendszerszintű hiányosságok miatt tömegek kényszerültek többórás várakozásra, és sokan nem tudtak vagy nem tudtak időben, az urnazárás hivatalos ideje előtt élni a választójogukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában