Hivatalos látogatás

2023.02.24. 14:29

Novák Katalin: Magyarország és Portugália is hagyománytisztelő nemzet (videó)

Magyarország és Portugália közös pontja, hogy tiszteli hagyományait, gyökereit, történelmét - mondta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken Lisszabonban.

Novák Katalin köztársasági elnök a vendégkönyvbe ír Lisszabonban, a portugál parlament, a köztársasági gyűlés épületében, ahol fogadta őt Augusto Santos Silva házelnök (j) 2023. február 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin Lisszabon Városi Tanácsának tagjai előtt mondott beszédet, miután átvette Carlos Moedas lisszaboni főpolgármestertől Lisszabon város kulcsát. 

Novák Katalin elmondta: 

Magyarország és Portugália is ragaszkodik történelméhez és nem adja fel hagyományait, kultúráját és családi értékeit. 

Emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt ezen a napon tört ki az orosz-ukrán háború, amely a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyart személyesen érinti. Kiemelte: senki nem gondolta volna, hogy a háború ilyen sokáig elhúzódik, meg kell akadályozni eszkalálódását, s elérni a két fél közti mielőbbi tűzszünetet. 

Carlos Moedas lisszaboni főpolgármester elmondta: a magyar és a portugál a világ két legrégebbi nemzetéhez tartozik. Mint mondta, Magyarországot sokszor elsöpörték a történelem viharai, de mindig megtalálta a módját, hogy ezeket a nehézségeket megoldja. Mindez Magyarországot példává tette Európa és a világ számára, 

Magyarország egy tehetséges ország, kivételes tudósok, kutatók, orvosok nemzete 

- tette hozzá. 

A hivatalos állami látogatásra érkezett magyar köztársasági elnök csütörtökön Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnökkel, pénteken Augusto Santos Silva házelnökkel is találkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában