Kiállításmegnyitó

2023.02.25. 18:33

Semjén Zsolt: érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak nekünk

Amikor a nemzet a világpolitika viharaiban útkereszteződésnél áll, érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak – mondta a miniszterelnök-helyettes a leányfalui Ravasz László Emlékház Márton Áron kiállításának megnyitóján szombaton.

MTI

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Márton Áron püspök életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján a leányfalui Ravasz László Emlékházban 2023- február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Ravasz László református, Mindszenty József katolikus, Ordass Lajos evangélikus és Márton Áron erdélyi katolikus főpap életpéldája, tanítása, kereszténysége és magyarsága az a csillag, ami ma is utat mutat – tette hozzá Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a gondviselés különleges kegyelme, hogy a kommunizmus legnehezebb időszakában a keresztény történelmi egyházak élén olyan férfiak álltak, akik személyükben is megtartó erőt jelentettek a hívek és minden magyar számára.

Semjén Zsolt rámutatott: ők a keresztény tanítás alapján a személy védelmében álltak ki a nácizmussal és a bolsevizmussal szemben, s akinek volt bátorsága ellene mondani a barna diktatúrának, annak volt erkölcsi alapja ellene mondani a vörös diktatúrának. A négy főpap személyében vállalta a vértanúságot a náci időkben, ezért személyükben demonstrálták azt, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényegét tekintve hasonló, sőt, ugyanabból a gyökérből van. Mind a négy főpap személyében szimbolizálta azt, hogy a 20. század legszörnyűbb ideológiái, a nácizmus és a bolsevizmus lényegüket, gyökerüket és esszenciájukat tekintve hasonló, sőt ugyanaz a valóság.

ADORJÁN András; SEMJÉN Zsolt; MÁRTON Áron
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) és Adorján András polgármester (j2) a Márton Áron püspök életét és munkásságát bemutató kiállításon a leányfalui Ravasz László Emlékházban 2023- február 25-én
Fotós: Mohai Balázs / Forrás: MTI

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy személyükben demonstrálták azt is, hogy a kereszténység és a magyarság, a nemzethez való tartozás nem egymással szemben áll, hanem egymásra utal. Mint fogalmazott, a magyaroknak az egyetemes emberiség szempontjából elsődleges kötelességük saját magyarságuk megőrzése, kimunkálása és felmutatása, mert „ez az a gazdagság, amit csak mi magyarok adhatunk az egyetemes emberiségnek”, és ők ezt a magyarságot akarták megőrizni.

Hozzátette: azért maradtunk meg, mert volt egy Szent István királyunk, Ravasz László, Ordass Lajos, Mindszenty József és Márton Áron pedig a Szent István-i fundamentumra épített, a kereszténységre és a magyarságra.

A kiállításon bemutatott Márton Áron (1896–1980) Erdély római katolikus püspöke volt, aki következetesen kiállt minden diktatúra ellen, s a romániai kommunista rendszer alatt kétszer is fogságot szenvedett. Az erdélyi magyarság kulturális, erkölcsi és szociális felemelkedéséért, jogainak elismertetéséért, a nemzeti gyűlölködés felszámolásáért harcolt. Magatartása és megingathatatlansága csodát tett: Lengyelország után Erdélyben lett a legerősebb az egyház Európában.

Az életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítás szombattól látható a leányfalui Ravasz László Emlékházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában