Török-szíriai földrengés

2023.03.20. 16:26

Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban (videó)

Az Európai Unió egymilliárd euróval (mindegy 398 milliárd forint) járul hozzá a február elején pusztító földrengés utáni újjáépítéshez Törökországban, és 108 millió euróval (mintegy 43 milliárd forint) a humanitárius segítségnyújtáshoz és a helyreállításhoz Szíriában - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kezet fog Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke társaságában az Európai Unió által - a törökországi és szíriai földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására - szervezett nemzetközi adományozó konferencián Brüsszelben 2023. március 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Európai Unió által - a törökországi és szíriai földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására - szervezett nemzetközi adományozó konferenciát megnyitó beszédében Ursula von der Leyen hangsúlyozta: jelentős adományokra van szükség a nemzetközi közösség részéről, ugyanis a lehető leggyorsabban otthonokat, iskolákat és kórházakat kell újjáépíteni a legmagasabb szintű szeizmikus biztonsági követelmények mellett. 

Hozzájárulásra van szükség továbbá a vízellátás és a szennyvízelvezetés, valamint minden egyéb megrongálódott kulcsfontosságú infrastruktúra megjavításához, ahogy az ideiglenes szállások biztosítása, az élelmiszerellátás, az egészségügyi segítségnyújtás továbbra is szükséges - hangsúlyozta az uniós bizottság elnöke. 

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió azonnal anyagi segítséget nyújtott, a tagállamok mentőalakulatai pedig gyorsan a helyszínre siettek a bajbajutottak megsegítésére. 

A segítségnyújtás tagállami erőfeszítéseit sorolva elsőként kiemelte: Magyarország tűzoltói öt méterrel a romok alatt leltek egy életben maradt nőre a mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben, 47 órával a ház összeomlását követően. 

Szijjártó Péter: templom, kórház és kulturális központ újjáépítését is segíti a kormány Törökországban

A földrengést követő eddigi segítségnyújtáson felül a magyar kormány felajánlotta, hogy finanszírozza egy ortodox templom és egy kulturális központ újjáépítését, valamint részt vesz egy lerombolt kórház rekonstrukciójában - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. 

A tárcavezető a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak megsegítését célzó nemzetközi donorkonferencián közölte, hogy Magyarország biztosítja a szükséges anyagi forrásokat a szír ortodox egyház Szent Péter és Szent Pál templomának újjépítéséhez Adiyamanban. 

Emellett a kormány finanszírozni fogja egy kulturális központ újjáépítését Osmaniyében, ahol az egyik legnagyobb magyar zenerszerzőnek, Bartók Bélának is állandó kiállítása van - tudatta. 

Hazánk részt vesz továbbá egy, a helyi hatóságok által választott kórház újjáépítésében - tette hozzá. 

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy egymillió dollárt különítettek el szír keresztény egyházak azon programjai számára, amelyek fő célja a természeti katasztrófa nyomán hajléktalanná vált emberek megsegítése és a helyzet stabilizálása.
A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a februári földrengés hírére azonnal mentőcsapatokat küldött Törökországba. 

Összesen 167 magyar szakember érkezett a helyszínre 29 mentőkutyával, akik 35 ember életét tudták megmenteni. Ezt követően 120 tonna egészségügyi-orvosi felszerelést szállított le hazánk a török egészségügyi ellátórendszer működőképességének támogatása érdekében - mutatott rá. 

Végezetül pedig reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a törökországi újjáépítés, amelyre szavai szerint Recep Tayyip Erdogan török elnököt és elkötelezettségét ismerve jó esély van.

A földrengés okozta károk oly mértékűek, hogy egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni a helyreállítás és a humanitárius segítség költségeivel. "Az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája a legnagyobb szintű szolidaritást és összefogást igényli. Közösen meg tudunk birkózni ezzel a rendkívüli kihívással" - fogalmazott. 

Az EU ezért arra kéri a nemzetközi partnereket és a globális adományozókat, hogy e nehéz körülmények közepette tanúsítsanak szolidaritást Törökország és Szíria lakosságával, és a kár mértékével és nagyságrendjével összhangban tegyenek vállalásokat 

- tette hozzá Ursula von der Leyen. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök videóösszeköttetéssel elmondott beszédében közölte, a földrengés által Törökországban okozott károk mértéke meghaladja a 104 milliárd dollárt (mintegy 38 900 milliárd forint). 

"Bármilyen is legyen egy ország gazdasági helyzete, lehetetlen, hogy egyedül birkózzon meg egy ekkora katasztrófával" - fogalmazott. 

A török elnök hangsúlyozta,

 országa sohasem fogja elfelejteni a szolidaritást, az eddig biztosított segítséget és a következőkben nyújtani szándékozott adományokat. 

A hozzájárulások segíteni fognak a "sebek gyógyításában és az érintett térség teljes újjáépítésében" - tette hozzá Erdogan. 

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos a konferencián elmondott beszédében emlékeztetett: 

az Európai Unió azonnal a földrengés sújtotta Törökország és Szíria, valamint a szükséget szenvedők segítségére sietett. Az EU segítsége azonban nem áll meg itt: további támogatást nyújt "az emberi szenvedés leküzdésére és a helyreállításra, hogy az élet ismét a megszokottak szerint folytatódhasson"

 - mondta.

Az Európai Unió Törökország mellett áll, az ország népe számíthat a közösség segítségére a nehéz időkben. Ezzel egy időben elkötelezett a humanitárius segítségnyújtás és a helyreállítás támogatása mellett Szíriában - tette hozzá a magyar uniós biztos. 

A legfrissebb adatok szerint a február eleji földrengés Törökországban 50 096, Szíriában pedig közel hatezer ember halálát okozta. 

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége, valamint a török hatóságokkal együttműködésben szervezett adományozói konferenciának több mint 60 résztvevője van az uniós tagállamok, a tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek, a szomszédos és partnerországok, a G20-ak tagjai - Oroszország kivételével -, az Öböl menti Együttműködési Tanács tagállamai, továbbá az ENSZ, a nemzetközi szervezetek, a humanitárius szereplők, valamint a nemzetközi és európai pénzügyi intézmények köréből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában