Brüsszeli korrupció

2023.03.16. 12:08

Elképesztő trükközéssel próbálja elkerülni a börtönt a Katargate egyik fő gyanúsítottja

Andrea Cozzolino, a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik kulcsfigurájának ügyvédei mindent elkövetnek, hogy védencük megússza a belgiumi felelősségre vonást.

Andrea Cozzolino (k) és egyik ügyvédje, Dezio Ferraro (j) Brüsszelben 2023. január 24-én

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

Az olasz bírák kedden ismét elhalasztották a döntést arról, hogy átadják-e Belgiumnak Andrea Cozzolino olasz baloldali európai parlamenti képviselőt, a Katargate egyik fő gyanúsítottját – erősítették meg a politikus ügyvédei a Politicónak. Szerintük

a belga börtönbe való átszállítás veszélyeztetheti védencük rossz egészségi állapotát, és a brüsszeli ügyészektől konkrétabb bizonyítékokra van szükség.

Cozzolino jelenleg házi őrizetben van Nápolyban, és a médiajelentések szerint kedden részt vett a bírósági meghallgatáson – emlékeztet az Origo.

Cozzolino ügyvédje, Vincenzo Domenico Ferraro elmondta, hogy további bizonyítékokat kértek Belgiumtól a börtönökkel és a nyomozati tevékenységgel kapcsolatban. 

A belga igazságügyi minisztérium által küldött jelentés formális, látszólagos és általános válaszokat ad, amelyek nem felelnek meg a Cozzolino konkrét ügyével és betegségével kapcsolatos kérdésekre

 – mondta Cozzolino másik ügyvédje, Federico Conte, utalva a képviselő szívbetegségére. Az ügyvédek orvosi anyagokat nyújtottak be, amelyben azt állítják, hogy a baloldali képviselő egészségi állapota összeegyeztethetetlen a belga börtönök állapotával, és úgy vélik, hogy a megoldatlan kérdések alááshatják Cozzolino Belgiumba történő átszállításának jogszerűségét.

Az illetékes nápolyi bíróság várhatóan április 11-én dönt majd Cozzolino esetleges átszállításáról.

Az Origo eredeti cikke ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában