Nem teketóriáztak

2023.03.01. 20:22

Elvitte a norvég rendőrség a szélerőművek ellen tiltakozó Greta Thunberget

Napok óta demonstrálnak a világ egyik legnagyobb szélenergia-projektje ellen fiatal számi és szélsőbaloldali aktivisták Osloban, mely szerdán is folytatódott.

Forrás: AFP

Kedden az Olaj- és Energiaügyi Minisztérium bejáratát, szerdán pedig a Pénzügyminisztériumét torlaszolták el, de akadályozták a közlekedést a Klíma- és Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a Gazdasági és Halászati ​​Minisztériumnál.

 A délelőtt folyamán a rendőrök több aktivistát is elvittek a helyszínről, többek között az ismert svéd klímavédőt, Greta Thunberget.

 A svéd lány már harmadik napja volt a tüntetőkkel. Korábban a VG norvég lap riporterének sikerült megkérdeznie Thungerget arról, hogy klímaaktivistaként miért csatlakozik megújuló energiát előállító szélerőművek elleni tüntetéshez. A kérdést eleinte elhárító svéd végül azt mondta, hogy „A klímacél csak úgy érhető el, ha az őshonos népcsoportok jogait is figyelembe vesszük.” 

A tünetőkkel korábban többen is próbáltak tárgyalni, például Terje Aasland olaj- és energiaügyi miniszter a tárca előtt, de az aktivisták fülsiketítő skandálással válaszoltak. 

A tiltakozások miatt lemondta tervezett Nagy-Britanniába utazását is a tárcavezető, írta meg a norvég közszolgálati média, az NRK.

Az erőműveket a norvégiai Trondheimtől északra építik, részben az őshonos számi kisebbség rénszarvas legelőire. A munka 2016 óta tart, azóta mintegy kétszáz, akár 136 méteres rotorátmérőjű szélturbinát állítottak fel a tengerparti tájon. A Fosen-félszigeten rénszarvas-tenyésztéssel foglalkozó számik mindig is ellenezték a szélerőmű-építést. A kérdést egészen a norvég legfelsőbb bíróságig vitte hat család, amely kétezer rénszarvast tart. A testület 2021 októberében nekik adott igazat. Az ítélet szerint a szélerőmű-projekt zöld átállás indoka nem elég nyomós érv ahhoz, hogy korlátozni lehessen a számik lehetőségét a rénszarvastartásra.

 Az ítélet meghozatalakor azonban az erőművek már megépültek,

 a norvég állam pedig nem rendelkezett azok lebontásáról.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában