Interjú

2023.03.05. 08:09

Ihász Sándor szerint Gyárfás Tamásnak nincs köze a Fenyő-ügyhöz

A Magyar Nemzetnek adott interjúban Ihász Sándor elmondta, nem tudja megítélni, hogy barátja, a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként bíróság elé állított Gyárfás Tamás ártatlan-e a Margit utcai leszámolásban.

Ihász Sándor volt főügyész

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Ihász Sándor, akit februárban első fokon egy év, végrehajtásában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A PKKB a váddal egyezően azért marasztalta el a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség volt vezetőjét, mert igazoltnak látta, hogy 2017 októberében a Fenyő-gyilkosság megrendelésével azóta megvádolt Gyárfás Tamástól átvette az 1998-as leszámolással kapcsolatos, Gyárfás és Portik között zajló, utóbbi által rögzített beszélgetésekről készült hangfelvételek egy rövid részének leiratát. Az ügyben a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leirat olyan új bizonyíték, amely jelentős mértékben hozzájárulhat az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta, így hivatali visszaélést követett el. Ihász Sándor továbbra is ártatlannak vallja magát.

Néhány héttel ezelőtt első fokon hivatali visszaélésben mondta ki bűnösnek a bíróság. A volt főügyész ennek ellenére fenntartja, hogy ártatlanul hurcolták meg, tiszta a lelkiismerete. Ihász Sándor szerint a döntés megalapozatlan, a tényből tényre levont logikai következtetésekben iratellenes és a bűnösségére így levont jogkövetkeztetés törvénysértő. Úgy véli, a védekezésével minden vádat tényekkel és jogilag is tételesen megcáfolt, ugyanakkor az előzményeket tekintve nem lepődött meg azon, hogy marasztaló ítéletet hozott a bíróság. 

Ihász szerint egy konstruált és megalázóan abszurd eljárás zajlik ellene, mivel valós, meglévő elemeket emeltek ki és azokat össze nem illő, egymásból nem következő logikával kapcsolták egymáshoz, amivel egy torz kép jött ki, aminek semmi köze a valósághoz. 

Bár az elsőfokú ítélet kimondta, hogy az a leiratrészlet, amit Ihász Sándor Gyárfás Tamástól kapott, bizonyíték volt a Fenyő-ügyben, amit át kellett volna adnia a nyomozóhatóságnak, a volt főügyész továbbra is azt állítja, hogy semmilyen jogsértést nem követett el, ráadásul állítása szerint rajta kívül akkor már Horváth András miniszteri biztos és a rendőrség is tudott a történtekről. 

Az én ügyem szempontjából nem az a lényeg, hogy ki kinek mit adott át, hanem az, hogy Gyárfás, mint a fenyegetés sértettje részletesen beszámolt az irat tartalmáról a hatóságnak. Azaz hivatalból tudomást szereztek a zsarolásról. Ráadásul Horváth András tanúként azt vallotta, hogy neki azt hivatalosan nem is lett volna joga átvenni Gyárfástól

 - tette hozzá Ihász Sándor. 

A nyomozati iratokban szép számmal akadnak olyan vallomások, titkosítás alól feloldott jelentések, amik minimum gyanússá tették a Fenyő-ügyben az egykori médiamágnást. A Magyar Nemzet arról kérdezte Ihász Sándort, hogy ezek ellenére is biztos e Gyárfás ártatlanságában. A volt főügyész szerint a megalapozott gyanú közléséhez nem voltak elegendőek a beszerzett információk. Gyárfás ártatlanságának a megítélése a bíróság dolga, mondta Ihász, és hozzátette, számára semmi olyan benyomás vagy arra utaló körülmény nem volt soha, ami a bűnösségét igazolná, soha semmilyen módon nem utalt rá, hogy Fenyő János megöléséhez köze lenne. Saját emberismeretére hagyatkozva úgy gondolja, nincs köze ehhez a bűncselekményhez. 

Ihász Sándor már több éve a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy az ítélet után jelzett e neki bárki a DK-ból, a volt főügyész elmondta, az első fokú ítélet kihirdetését követően tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, aki tudomásul vette és elfogadta a helyzetet, valamint egyértelműen kinyilvánította, hogy a bizalma változatlanul töretlen mind a személyével, mind a munkájával kapcsolatban, és biztosította a támogatásáról.

A Legfőbb Ügyészség reagálása Ihász Sándor nyilatkozatára: 

Magyarország Ügyészsége visszautasítja dr. Ihász Sándor nem jogerősen elítélt igazságszolgáltatást – benne az ügyészséget és a bíróságot is – érintő alaptalan vádaskodásait. A Központi Nyomozó Főügyészség 2020. márciusában – a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben – hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a volt fellebbviteli főügyész ellen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. február 10-én hozott nem jogerős ítéletével Ihászt a váddal egyező cselekmény és minősítés miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását két évre felfüggesztette. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, míg Ihász és védője fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős. Dr. Ihász Sándor még fellebbviteli főügyészként 2016. március 12-én a PestiSrácokon megjelent interjújában az ügyészséget és őt ért politikai kritikákra reagálva úgy fogalmazott: „Az kizárt, hogy az ügyészségen bárki úgy dolgozzon, hogy ügyek között bármilyen okból különbséget tegyen.” Ugyanebben a cikkben arra a kérdésre, hogy előfordult-e olyan már bármikor is, hogy egy-egy, a politikát is érintő ügyben megpróbáltak nyomást gyakorolni az ügyészségre? – határozott nemmel válaszolt, kifejtve: „Olyan információ hozzám soha nem jutott el, hogy bármilyen ügyben presszionálni próbálták volna az ügyészséget.” 

Az interjúban Horváth András, a ’90-es évek leszámolásos ügyeit koordináló miniszteri biztos neve is előkerült. A nyugalmazott dandártábornok megkeresésünkre úgy nyilatkozott, mivel Gyárfás Tamás neki nem említette meg, hogy a zsarolójának visszaadott iratból volt egy másolata is, ezért azt el sem kérhette. A miniszteri biztos ugyanakkor leszögezte, és ezt a bírósági tárgyaláson elmondta, hogy amennyiben Gyárfás átadta volna a leiratmásolatot, soron kívül, azonnal intézkedést tett volna, hogy ezt a tárgyi bizonyítékot a nyomozóhatóság, adott esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalja. 

A Magyar Nemzeten megjelent teljes interjút itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában