Diplomácia

2023.03.27. 14:43

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége (videó)

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter (j) Üzbegisztán nagykövetségének ünnepélyes megnyitóján Budapesten 2023. március 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a megnyitón üzbég kollégájával, Bahtijor Szaidovval közösen tartott sajtótájékoztatóján diplomáciatörténeti eseményként jellemezte az eseményt, kiemelve, hogy

ez hazánkban az első üzbég külügyminiszteri látogatás.

Aláhúzta: nehéz időszak a jelenlegi, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, amelynek a magyar kisebbség számos besorozott tagja is már áldozatául esett.

Ezért mi, magyarok, mivel a szomszédban vagyunk, s egy olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai folyamatosan veszítik el az életüket, békét akarunk, azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat

– szögezte le.

Az is igaz, hogy ezen álláspontunk miatt mi az európai és a transzatlanti világban folyamatos támadás alatt állunk

– tette hozzá. Ugyanakkor rámutatott, hogy „a világ több és nagyobb, mint a transzatlanti térség, és a világon mi, akik békét akarunk, bizony jelentős többségben vagyunk”.

Így amikor Magyarország a béke mellett érvel, akkor Magyarország ezt a globális többség részeként teszi, és mivel mi egy globális többségnek vagyunk a részesei, ezért az elszigeteltségünkről szóló hírek nem mások, mint álhírek

– mondta.

Szijjártó Péter közölte, hogy a békét akaró országok egyike most nagykövetséget nyit egy másik, békét akaró országban, és ezzel a Türk Államok Szervezete minden tagállamának lesz diplomáciai képviselete Budapesten.

Bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor

– fogalmazott.

Majd ezt követően a kölcsönös tiszteletre alapozott, kétoldalú kapcsolatot méltatta, amelyből mindkét fél sokat profitált eddig is, de a nagykövetség megnyitása szavai szerint újabb dimenzióba léptetheti az együttműködést.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a gazdasági áttörés megtörtént azáltal, hogy az OTP mára az ötödik legnagyobb szereplő lett az üzbegisztáni bankszektorban, minthogy egy helyi társaság felvásárlásával körülbelül 1,6 millió ügyfelet tudat magáénak a közép-ázsiai országban.

És bizony az OTP megjelenése Üzbegisztánban újabb magyar vállalatoknak ad bátorítást, hiszen a jogi és pénzügyi biztonságuk immáron garantált

– jelentette ki.

Majd arról számolt be, hogy fontos megállapodásokat kötött a két ország a gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről. Először is, speciális ipari övezet jön létre Taskent mellett kifejezetten a magyar beruházó vállalatok számára, ahol kedvezményes szabályok között működhetnek majd, s számos hazai vállalat érdeklődött már a lehetőség iránt.

Ehhez a kormány támogatást fog biztosítani, készülőben van egy pénzügyi alap felállítása is ennek érdekében – tájékoztatott.

SZIJJÁRTÓ Péter; SZAIDOV, Baktijar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter, miután aláírták a kulturális örökség területén való együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. március 27-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Illetve bejelentette, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése már bőven folyamatban van.

A felek a nagykövetség megnyitását megelőzően szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális örökség területén való együttműködésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában