Otthonosan berendezkedtek

2023.03.10. 13:30

Migránsok vertek tábort egy párizsi parkolóban (videó)

A V4NA egy döbbenetes hírről számolt be, miszerint a párizsi Diadalív közelében lévő fedett parkolóban többtucatnyi migráns él hetek óta, a helyet egy magánszemély bocsátotta a bevándorlókat segítő civil szervezet rendelkezésére.

Illegális bevándorlók az A1-es autópálya mellett, Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben lévő táboruk kiürítésére készülnek 2020. november 17-én. Később a francia rendőrség felszámolta a mintegy 2500 migráns táborát

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

A nemzetközi hírügynökség szerint Párizsban továbbra is rengeteg hajléktalan bevándorló tartózkodik és, bár a rendőrség időről időre nagyszabású akciók keretében megszünteti a sátortáborokat, amelyeket általában a francia főváros északi peremén vernek a bevándorlók, a probléma végleges megoldása egyelőre várat magára.

A francia Bevándorlási és Integrációs Hivatal (Ofii) vezetője, Didier Leschi elmondása alapján a menedékkérők 75 százalékát elszállásolják a hatóságok, átlagosan havonta 1800 embert visznek vidéki befogadó központokba, derül ki az Actu Orange nevű francia lap cikkéből. A lap arról is beszámol, hogy ezzel szemben a bevándorlókat segítő Utopia 56 civil szervezet állítása szerint

a Párizs északkeleti részén található táborok felszámolása óta több ezer olyan hajléktalan migráns tartózkodik a fővárosban, akik üresen álló ingatlanokat foglaltak el vagy más szálláshelyet találtak maguknak.

A France terre d’asile (FTDA) nevű civil szervezet vezetője, Delphine Rouilleault nyilvántartása szerint mintegy négyszázra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akik a párizsi régióban az utcán élnek, ám hozzátette, tisztában van vele, hogy ez a szám igencsak alábecsüli a tényleges adatokat.

A migránsmentő civil szervezetek mindeközben minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy elszállásolják a hajléktalan migránsokat, az Utopia 56 erre egy meglehetősen szokatlan helyszínt, egy parkolóházat talált, amely Párizs szívében található, a Diadalív tőszomszédságában.

Többtucatnyi migráns, mintegy 70 ember él itt már hetek óta, a helyet egy magánszemély bocsátotta a civil szervezet rendelkezésére.

Az Utopia 56 munkatársa, Nikolaï Posner a sajtó kérdésére kifejtette, hogy manapság olyan politikai akarat jellemzi a hatóságokat, hogy láthatatlanná tegyék az utcán élő embereket, ezért kergetik el a rendőrök időről időre a közterületen tartózkodó hajléktalan migránsokat, mert ha egy probléma nem látható, akkor az nem is létezik.

A parkolóban otthonosan berendezkedtek a migránsok, van egy kis konyhájuk, két WC, néhány konnektor és egy parkolóhely, ahol a bőröndjeiket tárolják.

A V4NA arról is beszámol az összefoglalóban, hogy egy, a stábnak nyilatkozó bevándorló elmondta, hogy

a parkolóban jó helyük van, mert fedél van a fejük fölött és tudnak meleg kávét inni.

Egy fiatal férfi, akinek a felesége állapotos, azt mondta a riporternek, hogy terhes nejével nem mehet az utcára, majd hozzátette, hogy szerinte a francia állam dolga lenne, hogy erőfeszítéseket tegyen a hajléktalanok elszállásolása érdekében, mert gyerekek születnek az utcára, a parkolóban lakók között is sok a gyerek.

A férfi úgy véli, azért kellene az államnak gondoskodni a fedél nélküli gyerekekről, mert ők is a francia társadalom része lesznek és az országot fogják szolgálni.

A parkolóban élő hajléktalan migránsok azonban már nem sokáig húzhatják meg magukat mostani helyükön, az Utopia 56-nak ugyanis áprilisban el kell hagynia a parkolóházat. A szervezet munkatársa, Nikolaï Posner úgy véli, hogy nem lenne bonyolult a migránskérdés megoldása, mert Franciaországnak rendelkezésére állnak a szükséges eszközök és források, mindig vannak üresen álló ingatlanok, melyek hatósági lefoglalásával el lehetne szállásolni a hajléktalan bevándorlókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában