Háború a szomszédban

2023.03.22. 17:42

Novák Katalin: a magyar ember segít, ha baj van

A magyar ember segít, ha baj van, s most egyszerre kell támogatnunk az orosz–ukrán háború elől menekülőket és az ott maradtakat – mondta Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Karitatív Tanács szervezeteinek vezetőit, ukrajnai menekülteket, köztük gyermekeket fogadott szerdán a Sándor-palotában Budapesten.

MTI

Novák Katalin köztársasági elnök (k) ukrajnai menekültekkel, köztük gyermekekkel csoportképen, amikor az államfő fogadja a Karitatív Tanács vezetőit a Sándor-palotában 2023. március 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a karitatív szervezetek összehangolt, kitartó munkájára, valamint arra, hogy a segélyszervezetek, a civilek, az egyházak képviselői mellett minden magyar ember segít, ha baj van.

Emlékeztetett, hogy 13 hónapja tart az orosz–ukrán háború, amely az ott élőknek a mindennapi valóságot, Európa többi részének pedig fenyegetést jelent.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök (k) beszél a Karitatív Tanács vezetőinek fogadásán a Sándor-palotában 2023. március 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A rendezvényen ukrán menekültek, köztük gyermekek is részt vettek, akik többek között a dnyipropetrovszki, harkivi és donyecki régiókból érkeztek.

Novák Katalin kiemelte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború mielőbb véget érjen, békés megállapodás szülessen és a háborús vérengzésnek minél előbb véget lehessen vetni.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik bizonyították, hogy a magyar ember minden bajban segít. Hozzátette, hogy a magyar karitatív szervezetek ott vannak Ukrajnában, Kárpátalján és Törökország földrengés sújtotta területein is.

Emlékeztetett, hogy mintegy kétmillió, a háború elől Magyarországon keresztül menekülő ember számára tudtak segíteni. Hozzáfűzte, hogy áprilisban Kárpátaljára látogat, hogy az ott élőknek is támogatást nyújthasson.

A rendezvényen résztvevő gyerekeknek azt kívánta, hogy mielőbb hazatérhessenek otthonaikba, s élhessenek úgy, mint a háború előtt.

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló köszönetét fejezte ki a segélyszervezeteknek, önkénteseknek, az állami és kormányzati szervek képviselőinek a segítségnyújtásért. Mint mondta, Magyarország egy emberként mutatta meg segítőkészségét, az összefogás erejét.

Kiemelte: olyan realitásban élnek, amelyet senkinek nem kívánnak, s ilyenkor sokat jelent, ha valaki segítő jobbot nyújt.

Az eseményen Novák Katalin megköszönte az ukrajnai menekültek ellátásában végzett munkát a Katolikus Karitász, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt képviselőinek.

NOVÁK Katalin; GREXA Liliána
Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló beszél a Karitatív Tanács vezetőinek fogadásán a Sándor-palotában 2023. március 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Grexa Liliána ukrán szószóló és az ukrajnai menekültek megköszönték Magyarország humanitárius segítségnyújtását.

Azbej Tristan: azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség

Azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség az ukrajnai háború kapcsán – jelentette ki kárpátaljai látogatásán Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Közölte, hogy a az ukrajnai háború következtében kialakult helyzet felmérése céljából tett szolidaritási látogatást Kárpátalján a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, Luscsák Nílus meghívására.

Az államtitkár az Ungvártól ötven kilométerre fekvő nagybereznai görögkatolikus menekültszállás megtekintését követően emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború első percétől szolidáris az ukrajnai háború áldozataival. Azonnal megnyitotta a határokat

több mint egymillió ukrajnai háborús menekült előtt, számukra minden lehetséges felajánlást és segítséget felkínáltunk

– fogalmazott.

AZBEJ Tristan
Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár (k) Kárpátalján, a nagybereznai görögkatolikus menekültszálláson 2023. március 22-én. Mellette Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke (b)
Fotós: Nemes János / Forrás: MTI

Először Kárpátalján, rövidesen pedig Ukrajna belső vidékein is segítségnyújtási programok indultak, majd „a magyar kormányzati állami támogatás, segítségnyújtás elérkezett a háborús övezetbe is” – húzta alá Azbej Tristan.

A segítségnyújtás léptékéről szólva kijelentette, hogy Magyarország 130 milliárd forint értékben támogatta az ukrajnai háború áldozatait. Magyarország egyebek mellett egy iskola, egy önkormányzati és egy egészségügyi központ újjáépítését is vállalta.

Azbej Tristan kiemelte: a segítségnyújtás kulcsszereplői a Kárpátalján tevékenykedő karitatív szervezetek és az egyházak. Szavai szerint a görögkatolikus püspökség 120 millió forintot kapott. A pénzt a Kárpátaljára menekült több mint 300 ezer ember ellátására, valamint nemzetiségtől függetlenül azoknak a kárpátaljai családoknak a megsegítésére fordították, amelyek elveszítették a fő kenyérkeresőket.

Az államtitkár elmondta, hogy egész napos programján olyan görögkatolikus intézményekben fordult meg, amelyekben az ország belsejéből menekült családokat látnak el. Azbej Tristan közölte: a jelenlegi helyzetről egyeztetett a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel és velük együtt úgy látja, hogy

a legnagyobb problémát és a legnagyobb kihívást továbbra is a nagyszámú belső menekültnek az ellátása jelenti.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a legsürgetőbb és a legfontosabb lépés a vérontás beszüntetése, azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség.

Ez a magyar álláspont és amit ma ezen a látogatáson láttam, csak megerősít engem személyesen is ebben

– fogalmazott Azbej Tristan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában