Nemzetpolitika

2023.03.10. 11:35

Potápi: a székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl - közölte a székely szabadság napja alkalmából Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond a gróf Andrássy Gyula-emlékév megnyitóján a felvidéki Tőketerebesen, az Andrássy-mauzóleum előtt 2023. március 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely-magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk. 

Hozzátette: 

ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van.

 Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatnak abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák. 

Potápi Árpád János hangsúlyozta: 

a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómiamodellek működnek az Európai Unió több tagországában. 

Ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír, és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot - emelte ki. 

Úgy értékelt: a székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait, és egészen a 19. század második feléig, sőt, a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassák a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket. 

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni. Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról.   

Hangsúlyozta: 

a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában