Magyar Orvosi Kamara

2023.03.02. 22:19

Rétvári Bence: a betegellátás védelmében módosította a törvényt a kormány

– Az orvosi szakma minőségének és színvonalának védelme az Egészségügyi Tudományos Tanács által továbbra is biztosított, ugyanakkor az is fontos, hogy a betegeket ellássák. Az az állapot nem fenntartható, amikor az orvosi kamara a különböző politikai vitákban visszaél a hatalmával és nyomásgyakorlás alá helyezi az orvosokat, mert nem arra valók a jogkörei – emelte ki az államtitkár.

Budapest, 2023. március 2. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára beszél a sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

– A betegellátás védelmében módosította az orvosi kamarára vonatkozó törvényt a kormány – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón. 

Az államtitkár kifejtette: talán kevesen ismerik az orvosi kamara működését és jogosítványait. – A szervezet nagyon fontos közfeladata volt a törvénymódosításig a kötelező orvosi kamarai tagság miatt a tagnyilvántartás vezetése.

Amikor a kamara arról beszélt, hogy nyomást gyakorol a tagjaira vagy etikai eljárást indít, az végső soron azzal is járhat, hogy a kizárt személy nem gyakorolhatja a hivatását, hiába járt hat évig egyetemre, volt három évig rezidens, vagy tette le szakvizsgáit. Ezek mind semmissé válnak az illető megélhetésével és hivatásával együtt

– részletezte Rétvári Bence.

Országos Mentőszolgálat: jól működik az új ügyeleti rendszer

Az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az ügyeleti alapellátást Hajdú-Bihar vármegye után 2023. március 1-től Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszer biztosítja a betegeknek.

Az első napon a két vármegye 21 telephelyén 16 óra és 22 óra között - vagyis a háziorvosi ügyeleti időszakban - 139 beteget láttak el, ami átlagosan helyenként és óránként 1 ellátást jelentett - közölte. Hozzátette: éjszaka (22 és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 25 betegellátást végeztek, telephelyekre bontva átlagosan 2,77 eset volt a 10 óra alatt.

Központi orvosi ügyelet Hódmezővásárhelyen
Fotós: Kovács Erika / Forrás: Délmagyarország

Győrfi Pál a részletes adatokat ismertetve arról is beszámolt, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében 51 ellátási esemény volt az első napon, ezek közül 7 beteget láttak el a 22 óra utáni időszakban. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 113 ellátási esemény volt - folytatta a szóvivő, megjegyezve: 16 és 22 óra között 95 beteget láttak el a vármegyében, 22 óra után pedig 18-at. A tájékoztatás szerint Hajdú-Bihar vármegyében 57 ellátási esemény volt, amelyek közül 10 beteg ellátása történt az éjszakai idősávban.

Győrfi Pál, az OMSZ Országos Mentőszolgálat Szóvivője
Fotós: Czinege Melinda / Forrás: Hajdú-Bihari Napló

A közleményben a szóvivő kitért arra is, hogy a három vármegyében több mint 470 telefonhívás érkezett a 1830-as ügyeleti számra az elmúlt 24 órában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában