NKE

2023.03.09. 14:24

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: hagyományaira támaszkodó, jövőbe mutató honvédséget építünk

A feladatunk az, hogy a hagyományaira támaszkodó, jövőbe mutató honvédséget építsünk - mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén 2023. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának átadás-átvételén tartott beszédében kiemelte: idén lesz 175 éves "legszebb és legnagyobb nemzeti kincsünk, a honvédség". 

Az elmúlt 175 évben a Magyar Honvédség sokszor változtatta az "arcát", minden generáció alakított rajta. Most ennek a generációnak a kezében van a lehetőség, hogy a saját képére formálja - közölte. 

Hozzátette, nagy dolog, hogy a "passzivitás, leépülés évtizedei" után, amikor a társadalom és a honvédség elszakadt egymástól, a katonai pálya veszített a presztízséből, most "együtt van minden" - a társadalom, a politika figyelme és támogatása, valamint az anyagi eszközök -, hogy a saját képükre formálják a honvédséget. 

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: 

a haderőfejlesztés folyamatos, idén a GDP két százalékát fordítják haderőfejlesztésre, érkeznek az új eszközök, de a haderőfejlesztés legfontosabb kérdése az NKE-n folyó tisztképzés, a tudás átadása, a megtanultak gyakorlatba ültetése. 

A magyar katonatisztnek nemcsak a katonaszakma professzionális képviselőjének kell lennie, de műveltnek, öntevékenynek, problémamegoldónak, kockázatvállalónak, ambiciózusnak, bátornak, nyelveket beszélőnek is. De ez sem elég: a társadalom példaképévé kell válnia, igazi hősnek kell lennie - fogalmazott. 

Szalay-Bobrovnicky Kristóf megköszönte a kart két cikluson át vezető Pohl Árpád dandártábornok, távozó dékán kiváló munkáját és elkötelezett szolgálatát. Egyúttal köszöntötte Lippai Péter dandártábornokot, aki február 1-jétől tölti be a dékáni tisztséget. 

Azt mondta, a magyar tisztképzésben olyan tábornokokra van szükség, mint Lippai Péter, aki megtestesíti a széles látókörű tiszti mintát. Az új dékán feladata, hogy vezesse a kar oktatóit és hallgatóit "a hőssé válásban" személyes példájával, szakmai karrierje hitelességével, életvitelével, értékrendszerével. 

Pohl Árpád dandártábornok, távozó dékán közölte: a tisztképzés célja ma is az, mint kétszáz éve, az alapításakor, vagyis a korszerű tudással rendelkező, művelt, széles látókörű honvédtiszt, aki bátor harcvezető, értelmiségiként a társadalom megbecsült, köztiszteletben álló tagja. 

Felhívta a figyelmet arra,

 a katonai felsőoktatás egyedüli letéteményese a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara.

 A magyar katonai felsőoktatás élén állni olyan egyedülálló megtiszteltetés, ami méltán jelenti egy katonai pályafutás csúcsát - mondta a távozó dékán. 

Lippai Péter dandártábornok, a kar új vezetője arról beszélt, hogy a magyar tisztképzés élén állni komplex, összetett feladat, és rengeteg kihívással jár, a karnak ugyanis a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar és az egyetem követelményrendszerének is meg kell felelnie. 

Közölte: dékánként a feladata a Ludovika több mint két évszázados hagyományaira építve a 21. századi kihívásoknak megfelelő, korszerű tisztképzés erősítése. Hozzátette, a célja az, hogy az egyetemen végzett tisztek értékrendjükben szilárdak legyenek, és ezzel felvértezve képesek legyenek minden szempontból megfelelni a beosztásukból fakadó feladatoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában