Erőszak

2023.03.24. 13:22

Több száz rendőr megsérült a franciaországi tüntetéseken

A szakszervezetek jövő keddre újabb demonstrációt hirdettek meg, ezért Emmanuel Macron francia államfő kérésére elhalasztják III. Károly jövő heti utazását.

Több ezer ember tiltakozik a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Pascal Sonnet

A francia kormány nyugdíjreformja elleni csütörtök esti utcai tüntetéseken 441 rendőr és csendőr megsérült a demonstrálókkal kialakult összetűzések során, és országszerte 457 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok - közölte péntek reggel Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

A Cnews televízióban a miniszter arról is beszámolt, hogy a fővárosban 903 esetben gyújtottak fel a tüntetők kukákat vagy más utcai tárgyakat.

A dél-franciaországi Bordeaux elegáns városházának fából készült ajtaját is felgyújtották a tiltakozók. Az ajtó hamar a lángok martaléka lett, de a tűz továbbterjedését aztán gyorsan meg tudták akadályozni - jelentette a Sud-Ouest című napilap.

A csütörtöki este Franciaországban már kilencedik alkalommal tiltakoztak több százezren utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal a kormány nyugdíjreformja ellen. A szakszervezetek által szervezett békés felvonulásokat több nagyvárosban anarchista tüntetők zavarták meg, Párizsban a rendbontók kirakatokat törtek be, megtámadtak egy gyorséttermet és összetűztek a rendőrökkel. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte 1,08 millióan vettek részt a tüntetéseken, a CGT szakszervezet 3,5 millió résztvevőről számolt be.

A szakszervezetek jövő keddre hirdettek meg újabb demonstrációt.

Elhalasztják III. Károly franciaországi látogatását

Elhalasztják III. Károly brit uralkodó jövő hétre tervezett franciaországi látogatását - jelentették be pénteken Londonban.

A brit miniszterelnöki hivatal közlése szerint a halasztásról azt követően született döntés valamennyi érintett fél egyetértésével, hogy Emmanuel Macron francia államfő előzőleg kifejezetten ezt kérte a brit kormánytól.

III. Károly király és felesége, Kamilla március 26. és 29. között utazott volna Franciaországba.

 III. Károly király és felesége a jövő hét második felében Németországba is hivatalos. Ennek az utazásnak az esetleges halasztásáról pénteken nem hangzott el bejelentés.

A királyi házaspár a jelenlegi tervek szerint szerdán érkezik Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier német államfő fogadja őket és állami bankettet ad tiszteletükre.

A brit uralkodó és hitvese az útiterv alapján Hamburgba is ellátogat, és jövő vasárnap tér vissza Londonba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában