Ukrán válság

2023.03.10. 06:16

Orosz tüzérségi támadás érte Herszont, ukrán ellentámadás készülhet Bahmutnál

Már 380. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Kutya ül a törmeléken egy buszpályaudvar előtt egy tüzérségi támadást követően 2023. március 9-én Volnovakhában, az oroszok ellenőrzése alatt álló területen

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Stringer

Oroszország nem tervez további részleges mozgósítást

Az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának tájékoztatója szerint jelenleg nem hajtanak végre, és nem is terveznek további intézkedéseket részleges mozgósításra. Az ezzel kapcsolatos híresztelések hamisak.

Még nem jelentek meg Leopard tankok a fronton

A Leopard harckocsik még nem láthatók a frontvonalon vívott harcokban, talán az ukrán parancsnokság által tervezett ellentámadásban használják majd őket a Bahmut körüli ostromzár feloldására – nyilatkozta Ramzan Kadirov csecsen elnök közeli munkatársa, az Akhmat különleges erők parancsnoka, Apty Alaudinov.

Orosz rakétacsapásban megsemmisült ház romjai között dolgoznak emberek a nyugat-ukrajnai Lviv közelében 2023. március 9-én
Fotós: Mikola Tisz / Forrás: MTI/AP

Aknakereső sérült meg a donyecki régióban

A Donyecki Népköztársaság egyik aknakereső katonája megsérült, miközben Donyeck Kirovszkij kerületében végzett aknamentesítést – közölte Alekszej Kulemzin, a város polgármestere. A férfit kórházba szállították, ahol megműtötték. Állapotát közepesen súlyosnak minősítették az orvosok.

Zelenszkij: Ukrajnának nincs köze az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázshoz

Volodimir Zelenszkij elnök tagadta pénteken, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly ősszel a Balti-tengeren történt robbantásokhoz,

szerinte ezeket az információkat azért terjesztik, hogy lassítsák a segélynyújtást Ukrajnának.

Erről az ukrán államfő azon a sajtótájékoztatón beszélt Kijevben, amelyet Sanna Marin finn miniszterelnökkel együtt tartott.

Nagyon veszélyesnek tartom, hogy néhány független médium, amelyet mindig is nagyon tiszteltem, ilyen információkat terjeszt. Szerintem ez helytelen, mert ezzel az Oroszországi Föderáció kezére játszanak, illetve olyan üzleti csoportoknak kedveznek, amelyek abban érdekeltek, hogy ne vezessenek be erőteljes szankciókat Oroszországgal szemben, mert az sérti üzleti érdekeiket

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy ilyen üzleti csoportok nemcsak Oroszországban lehetnek.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna most nemcsak Oroszországgal harcol, hanem azokkal is, akiknek fontosabbak az üzleti érdekeik, mint a szankciók támogatása.

Hozzátette, hogy vannak olyan államok is, amelyek lehetővé teszik az Oroszországi Föderáció számára a szankciók megkerülését.

Ezek egyrészről támogatják Ukrajnát, a szuverenitásunkat, még adnak is valamit Ukrajnának, ahogy mondani szokás, a látszat kedvéért. Másrészről viszont megkerülik a szankciókat, amivel több tízmilliárd dollárt keresnek, és a háború előtti időszakhoz képest megnövekedett kereskedelmi forgalmuk van az Oroszországi Föderációval

– fejtette ki Zelenszkij. Megjegyezte, hogy ez több országra igaz, még európai uniós vagy NATO-tagállamokra is.

A Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint a finn külügyminisztérium pénteken – Sanna Marin kijevi látogatásával egy időben – nyilvánosságra hozta, hogy Finnország további 29 millió eurós humanitárius segélyt és fejlesztési együttműködési támogatást nyújt Ukrajnának.

ZELENSZKIJ, Volodimir; MARIN, Sanna
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Sanna Marin finn kormányfőt Kijevben 2023. március 10-én
Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Elérte a négyszázat a lelőtt ukrán harci gépek száma az orosz védelmi tárca szerint

Az orosz légierő a donyecki régióban lévő Marjinka felett lelőtt egy ukrán Szu–27-es repülőgépet, ezzel együtt az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 400 repülőgépet veszítettek – derült ki az orosz védelmi tárca pénteken kiadott hadijelentéséből.

Igor Konasenkov altábornagy, a tárca szóvivője az elmúlt napra vonatkozó jelentést ismertetve a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel még egyebek között egy Sz–300-as légvédelmi rendszert, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot és egy harckocsit. A tábornok szerint az ukránok „mintegy 330” katonát is „elveszítettek”.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev folytatja a csapatösszevonást az ostromlott Artemivszktől (Bahmutól) északnyugatra és délnyugatra. Úgy vélekedett, hogy az ott létrejött erő akár védekezésre, akár támadásra is készülhet.

Jevgenyij Prigozsin, a város ostromában kulcsszerepet játszó Wagner zsoldoscsoport alapítója sajtószolgálatán keresztül úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül Artemivszknél.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből és Enerhodarból jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos Belgorod oroszországi megye kormányzója közölte, hogy "találatok érték" Belevica községet, ahol egy civil meg is sebesült.

Ukrán ellentámadás készülhet Bahmutnál

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint Ukrajna ellentámadásra készül Bahmut városának közelében.

Természetesen mindent megteszünk azért, hogy ez ne járjon sikerrel

– mondta Prigozsin a közösségi médiában. Hozzátette: magánhadserege 42 városban nyitott toborzóközpontokat, hogy megpróbálja feltölteni a sorait, miután súlyos veszteségeket szenvedett a városban folytatott harcokban. A központok főleg sportközpontokban és harcművészeti klubokban nyíltak meg.

Kitüntették a Wagner csoport katonáit

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője kitüntette a Wagner csoport katonáit, hangsúlyozva az egység harcosainak hősiességét. Méltatta a professzionalizmusukat, valamint kiemelte, hogy a Wagner csoport tagjai civilek ezreit mentették meg, és részt vettek a civil lakosság evakuálásában a harci övezetből.

Orosz tüzérségi támadás Herszon ellen, egy embert meghalt

Az orosz hadsereg március 10-én tüzérségi támadást intézett a dél-ukrajnai Herszon város Tavrijszkij kerülete ellen – jelentette a Herszon megyei katonai parancsnokság. A támadás következtében elszenvedett sérülésekbe egy 35 éves férfi a helyszínen belehalt.

Svájc továbbra is tiltja a fegyverek Ukrajnába történő újraexportálását

A svájci kormány pénteken kijelentette, hogy nem változtat azon a régóta fennálló politikáján, amely megtiltja a svájci gyártású fegyverek harmadik országokba történő szállítását, annak ellenére, hogy egyes országok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk, hogy Ukrajnába exportálják azokat.

A szövetségi tanács elkötelezett a svájci semlegesség értékei mellett, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy a semlegesség előnyei megvalósuljanak

– írja a Reuters közleménye.

Bomba becsapódása nyomán keletkezett, vízzel telítődött kráter a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. március 9-én
Fotós: Pavlo Pakomenko / Forrás: MTI/EPA

Aknára hajtott egy autó Herszonban, ketten meghaltak

Egy autó aknára hajtott a Herszon megyei Iscsenka faluban, aminek következtében ketten meghaltak és ketten megsérültek – jelentette a Herszon megyei katonai parancsnokság.

A jelentés szerint egy férfit és egy nőt „súlyos” sérülésekkel, köztük égési sérülésekkel és csonttörésekkel szállítottak kórházba – írja a Kiev Indepentdent.

A katonai parancsnokság arra figyelmeztette a civil lakosságot, hogy ne lépjenek be olyan területekre, amelyek biztonságos voltát a szakértők még nem erősítették meg. Hangsúlyozták, hogy az olyan helyeken, mint a mezők, az utak és az erdők, nagyobb lehet a veszélye, hogy azokat elaknásították.

Műholdfelvételek jelentek meg a romokban álló Bahmutról

A Maxar Technologies amerikai vállalat friss műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra a Donyeck megyei Bahmutról, amelyeken egyebek mellett az látható, hogy a várost átszelő folyó feletti hidak megsemmisültek – számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál, amely több fotót is közzétett.

A március 6-án készült műholdfelvételek alapján a város keleti része szenvedte el a legnagyobb károkat, ennek elfoglalását jelentették be a napokban az orosz erők. Ezen felül megsemmisültek a várost kettészelő Bahmutyivka folyón átívelő hidak. A New York Times amerikai lapra hivatkozva az ukrán hírportál azt is megírta, hogy a hidakat vélhetően a várost védő ukrán erők robbantották fel, ezáltal igyekeztek megakadályozni a Bahmutba betörő orosz csapatok előrenyomulását. Egy másik fotó azt mutatja, hogy a város déli részén is súlyos károk keletkeztek. Jelentősen megrongálódott ipari üzemek, lakóépületek láthatók a felvételeken.

Az Ukrajinszka Pravdának katonai források megerősítették, hogy az ukrán erők elhagyták a Bahmutyivka folyótól keletre fekvő Zabahmutka városrészt.

A Maxar Technologies által 2023. március 10-én közreadott műholdfevétel a Donyeck megyei Bahmut egyik felrobbantott hídjáról március 6-án
Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy pénteki tévéműsorban arról beszélt, hogy az ukrán fegyveres erők figyelemmel kísérik Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport és az orosz katonai vezetés közötti konfliktust.

Rádiólehallgatások és Prigozsin nyilatkozatai arról tanúskodnak, hogy súrlódás, konfliktus van közte és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök között

– mondta a szóvivő. Kifejtette, Prigozsinnak az a vágya, hogy megőrizze katonai, politikai szerepét, és olyan súlyú figurává váljon, amely befolyásolja az Oroszországi Föderáció folyamatait, ám ehhez az orosz katonai felsővezetés nem nyújt neki segítséget. Ezen felül a Wagner csoport súlyos veszteségeket szenvedett el főként Bahmutnál - mutatott rá a szóvivő.

„Nyilvánvaló, hogy ezek a folyamatok oda vezetnek, hogy a Wagner csoport dicstelen története középtávon véget ér” – tette hozzá Cservatij.

Olekszij Dmitraskovszkij, a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának képviselője az ukrán televíziók által sugárzott tévéműsorban a Donyeck megyében zajló harcokról elmondta, hogy az orosz erők az elmúlt hét folyamán jelentős veszteségeket szenvedtek Avgyijivka, Marjinka és Vuhledar térségében, így Vuhledar ostromáról még nincs szó. Kitért arra, hogy Kijev értesülései szerint több orosz alakulat tagadja meg a támadást. Példaként hozta fel többek között a 155. orosz tengerészgyalogos dandárt, amelynek parancsnokát nemrég Rosztovba vitték parancsmegtagadás miatt. Megjegyezte: az utóbbi időben az orosz erők némileg csökkentették harci tevékenységük intenzitását Donyeck irányában. Ennek szerinte az az oka, hogy Zaporizzsja térségében az ukrán csapatok több orosz logisztikai raktárt semmisítettek meg, ami nehezíti az oroszok további előretörését.

Ezért folyt nagyszabású rakétatámadás

Az elemzők szerint Putyin nagyszabású rakétatámadást indított a háborúpárti közösségek megnyugtatására, de

a támadások csekély eredménnyel zárultak.

Az elemzés azután jelent meg, hogy Oroszország március 9-én tömeges rakétatámadást indított, amelynek során legalább 80 csapást mértek Ukrajna-szerte.

Orosz katonai bloggerek bírálták a rakétahadjáratot, amiért nem sikerült Ukrajnát „megfagyasztani” még a tavaszi szezon előtt – írta az ISW.

Újra van áram a Harkovi területen

A március 9-i orosz rakétacsapást követően a Harkovi területen az emberek 90 százaléka számára helyreállt az áramszolgáltatás – közölte Oleh Szinyehubov kormányzó.

Orosz rakétacsapásban megsemmisült ház a nyugat-ukrajnai Lviv közelében 2023. március 9-én
Fotós: Mykola Tys / Forrás: MTI/AP

Olasz tisztet ítéltek el

Egy Római katonai bíróság 30 év börtönbüntetésre ítélte Walter Bio olasz haditengerészeti tisztet Oroszországnak való kémkedésért. A tiszt titkos NATO dokumentumokat adott át az oroszoknak pénzjuttatásért cserébe. Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte.

Közel 100 rakétát lőttek ki az Oroszok

Az orosz erők 95 rakétát lőttek ki a március 9-i támadás során az ukrán vezérkar jelentése szerint.

Gyanúba keveredtek egy ukrán vállalat vezetői

Az ukrán Antonov állami vállalat volt vezetőjét, helyettesét és a repülésbiztonsági vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy akadályozták a hadsereget a repülőtér biztosításában az oroszországi megszállás előestéjén.

Zárolt orosz vagyon

Az orosz Elitek, Meghatalmazottak és Oligarchák (REPO) nevű multilaterális munkacsoport bejelentette, hogy 2022. február 24-e óta több mint 58 milliárd dollárnyi orosz vagyont zárolt.

Beépül az ukrán segély az amerikai költségvetésbe

Joe Biden amerikai elnök 2024-es költségvetési tervezete konkrét segélyeket vázol fel Ukrajnának. A Biden-adminisztráció több mint 6 milliárd dolláros támogatást kér a Kongresszustól Ukrajna támogatására a 2024-es pénzügyi évben, mivel Oroszország teljes körű inváziója folytatódik, a harcok csillapodásának egyelőre semmi jele.

Balett, tankokkal

Utólag rájöttünk, hogy az orosz hadgyakorlatok, amelyeket évekig aprólékosan tanulmányoztunk, nem voltak gyakorlatok - koreografált balettek voltak, tankokkal

– mondta a Newsweeknek George Barros, az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War – ISW) munkatársa.

GERASZIMOV, Valerij; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök figyelemmel kíséri a műveleteket a Vosztok (Kelet)-2022 elnevezésű hadgyakorlaton a Szergejevszkij kiképzőközpontban, a délkelet-oroszországi Vlagyivosztok közelében 2022. szeptember 6-án. Az egyhetes gyakorlaton több mint 50 ezer katona, több mint ötezer fegyver és haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép, 60 hadihajó, naszád és ellátóhajó vett részt. A hadgyakorlatra számos volt szovjet tagállam mellett India, Laosz, Mongólia, Nicaragua, és Szíria is csapatokat küldött
Fotós: Mihail Klimentyev / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Ukrajna nem fogadja az afgán harcosokat

A Semafor hírportál azt állítja, hogy mintegy 300 afgán állampolgár nyújtott be csatlakozási kérelmet az ukrán Egyesült Légióhoz – egy magántulajdonban lévő weboldalhoz, amely Ukrajna kormánya nevében végzi a harcolni akaró külföldiek ellenőrzését. A jelentkezők közül legalább 150 az afganisztáni Ktah Khas, az Egyesült Államok által kiképzett terrorelhárító egység tagja.

Ryan Routh, az ukrajnai Nemzetközi Önkéntes Központ vezetője azt mondta, hogy a legtöbb helyi hatóság nem akarja ezeket a katonákat. Minden héten találkozik az ukrán védelmi minisztérium tisztségviselőivel, de még mindig nem sikerült rávennie őket, hogy megállapodjanak a vízumkiadásról.

Egy, az ukrán kormányhoz közel álló forrás azt mondta a Semafornak, hogy kémek beszivárgásától tartanak Oroszország afganisztáni jelenléte és a Wagner zsoldoscsoport ottani toborzási erőfeszítései miatt.

Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légióját Volodimir Zelenszkij hozta létre, amikor 2022 februárjában kitört a háború. Becslések szerint 20 000 katonájuk lehet a világ minden tájáról.

Ukrajna egy csatalaboratórium

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna „csatalaboratóriummá” válik az iráni fegyverek Közel-Keleten kívüli tesztelésére.

Mindenkinek fel kell készülnie arra, hogyan néznek ki a fenyegetési forgatókönyvek, amikor Irán átveszi az Ukrajnában tanult taktikákat, technikákat és eljárásokat

– mondta egy amerikai hírcsatornának a meg nem nevezett tisztviselő a Közel-Keletre utalva. Megismételte az Egyesült Államok korábbi állítását is, miszerint Moszkva hajlandó lenne fejlett technológiát biztosítani Teheránnak az iráni „halálos segélyért” cserébe.

A megjegyzéseket Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter izraeli látogatása előtt tették. Az ottani tárgyalásokon az orosz-iráni katonai együttműködés lesz napirenden.

Elsőre rosszul azonosították az ukrán katonát

A hét elején terjedt el egy videó az interneten egy ukrán hadifogoly kivégzéséről. A felvételen egy ismeretlen férfi cigarettázott egy gödörben állva, és a „Slava Ukraini” (Dicsőség Ukrajnának!) szavakat mondta, mielőtt lelőtték.

Napokig csak annyit lehetett tudni a férfiról, hogy ukrán katonai jelztéseket viselt a ruháján, de sem a videó készítésének idejéről, sem a helyéről nem volt információ. Szerdán az ukrán hadsereg közölte, hogy azonosították a férfit, akit meg is neveztek, egy nappal később azonban elismerték, hogy elsőre tévedtek.

Most azt állítják, hogy a katona Olekszandr Matszijevszkij, a csernyihivi régió egyik területvédelmi harcosa volt. A rokonai azonosították a férfit, miután a holttestét egy áldozatcsere keretében megkapták az oroszoktól. Édesanyja azt mondta, „egyfajta könnyedséget” érzett, amikor rájött, hogyan halt meg fia.

Másodszor utasították vissza az ukrán elnököt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt idén sem engedik felszólalni a szervezők az Oscar-díjátadón. Az elmúlt évben az egykori humorista elnök műholdkapcsolaton keresztül szerepelt a Grammy-díjak és a Golden Globe-díjak átadási ceremóniáján, valamint olyan filmfesztiválokon, mint a Cannes-i és legutóbb a berlini.

A Variety értesülései szerint Zelenszkij a korábbi szereplések nyomán remélte, hogy megszólalhat a vasárnapi televíziós adásban, de a kérését csakúgy mint egy éve, most is elutasították.

Tavaly Will Packer, az Oscar-díj ügyvezető producere állítólagosan azért nem támogatta Zelenszkij megszólalását, mivel a katonai konfliktus valamennyi érintettje fehér, és a korábbi, színes bőrű embereket érintő tragédiák nem kaptak ekkora figyelmet. Az Oscar-gálán tavaly egy gyászperccel emlékeztek meg a háború áldozatairól.

Figyelmeztetett az ukrán parancsnok

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint Bahmut város védelme új jelentőséget kapott. Olekszandr Szirszkij vezérezredes azt mondta, hogy ha Moszkva erőinek sikerül elfoglalniuk a csapdába esett várost, az új erőforrásokat adna neki egy nagyszabású offenzíva megindításához.

„A város védelmének minden egyes napja lehetővé teszi számunkra, hogy időt nyerjünk a tartalékok felkészítésére és a jövőbeli támadó hadműveletekre való felkészülésre, mert az itt vívott csatákban az ellenség elveszíti seregének legfelkészültebb és legharcképesebb részét, a Wagner rohamcsapatait” - közölte a parancsnok.

Szakértők korábban azt mondták, hogy Bahmut csekély stratégiai jelentőséggel bír akár Oroszország, akár Ukrajna számára, bár az itteni katonai eredmény jelentős szimbolikus győzelem akár a támadóknak, akár a védőknek.

Az orosz erők – részben a Wagner-csapatok vezetésével – tavaly nyár óta küzdenek a város elfoglalásáért.

Fehéroroszország halállal bünteti a hazaárulókat

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a halálbüntetés alkalmazását a hazaárulásért elítéltekkel szemben – közölte a Belta állami hírügynökség. A szigorítás célja a „terrorista és államellenes irányultságú bűncselekmények elleni küzdelem erősítése”.

Fehéroroszország az egyetlen európai állam, amely még mindig alkalmazza a halálbüntetést. Eddig csak olyanokra róhatták ki, akik súlyosbított gyilkosságot vagy terrorcselekményt követtek el.

Újabb légicsapás érte Zaporizzsját

Az ukrán regionális katonai igazgatás szerint az orosz csapatok március 9-én éjjel újabb rakétacsapást mértek Zaporizzsja megyére, energetikai létesítményeket célozva. Zaporizzsja város megbízott polgármestere, Anatolij Kurtiev azt mondta, hogy a városban 20 000 otthon maradt áram nélkül a támadás miatt. Arról, hogy az atomerőművet érte-e találat, nincs információ.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 9-én az ukrán–magyar határszakaszon 4994 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4404 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 9-én 16 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Oroszország 144 emberrel szemben jelentett be szankciókat

Oroszország személyes szankciókat vezetett be a három balti állam 144 kormánytisztviselője, újságírója, törvényhozója és más közéleti személyisége ellen. Az orosz külügyminisztérium tisztviselői azt mondták, hogy az érintettek mindegyike a „legellenségesebb” Moszkvával szemben. A minisztérium szerint ez a lépés válasz volt a három balti köztársaság aktív lobbitevékenységére, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszország ellen, és „beavatkoznak a belügyeinkbe, russzofób érzelmeket szítanak”.

Észtország, Lettország és Litvánia – amelyeket a hidegháború idején Moszkvából irányítottak, de ma már EU- és NATO-tagok – az ukrajnai orosz invázió legerősebb bírálói közé tartoznak. Egy éve, az invázió kezdete után szinte azonnal mindhárom ország korlátozta az orosz állampolgárok beutazását.

Háborús bűnről beszélt az EB elnöke

A legutóbbi orosz rakétacsapások „háborús bűnnek” minősülnek – mondta Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke reagált az orosz rakétatámadások legutóbbi hullámára, amely csütörtökön legalább hat ember halálát okozta.

„A civilek és az energiahálózatok szándékos célba vétele háborús bűn” – írta a Twitteren.

Emberek egy orosz rakéta becsapódásának elkerített helyszínén Kijevben 2023. március 9-én, miután reggelre virradóan orosz légicsapások érték az ukrán főváros délnyugati részét
Fotó: Thibault Camus / Forrás: MTI/AP

Diplomácia, újságírás, kultúra

A diplomácia, az újságírás és a kultúra az a három terület, amely a legtöbbet teszi azért, hogy a világ megértse a küzdelmeinket és segítsen nekünk – mondta az ukrán elnök éjszakai videójában, összegezve az ukrán kulturális élet szereplőivel folytatott találkozót.

Volodimir Zelenszkij szerint az ukránok más nemzetek százait inspirálják azzal, ahogyan megvédik országukat és szabadságukat. És helyes lenne, ha mindez tükröződne az ukrán kultúrában, a filmművészet, a színház, az irodalom, a zene, a múzeumok és az ukrán vizuális művészet területén.

Dolgoznak a helyreállításon

A civilizáció elleni háborúnak nevezte a csütörtöki orosz rakétatámadásokat az ukrán elnök, amik átmeneti áram-, fűtés- és vízkimaradásokhoz vezettek egyes régiókban és hat civil halálát okozták.

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az erőművek helyreállítási munkái egész nap folytak. A legnagyobb problémák Harkov és Zsitomir régiókban vannak., de Odesssza, Dnyipropetrovszk, Kijev és Zaporizzsija is nehézségekkel küzd.

„A szerelők, a helyi hatóságok és a központi kormányzat – mindenki addig fog dolgozni, ameddig szükséges, hogy helyreállítsák az áramellátást a problémákkal küzdő városokban és kerületekben” – mondta az ukrán elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában