Elfogultság

2023.04.25. 22:19

A magyarországi német cégek képviselője nem szólalhatott fel a bizottsági meghallgatáson

Az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága (CONT) meghallgatásán a jól ismert Soros-NGO, a Transparency International igazgatója, Martin József egyes, meg nem nevezett német cégek panaszát adta elő a magyar kormányt rágalmazva, de a Magyarországon működő német cégeket és vállalatokat tömörítő Német Gazdasági Klub elnökét nem engedték felszólalni az ügyben.

Arne Gobert, a magyarországi Német Gazdasági Klub (DWC, Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn) elnöke a Nézőpont Intézet által hatodik alkalommal elkészített magyar-német barométer bemutatóján a Polgári Magyarországért Alapítvány budapesti székházában 2022. október 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Ami az Európai Parlament bizottsági ülésén zajlott, az engem más időkre emlékeztet, de semmiképp nem a demokráciára

 – mondta Arne Gobert üzleti jogász, a Német Gazdasági Klub elnöke kedden Brüsszelben, miután az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága (CONT) most a magyarországi német cégek panaszára hivatkozva indított újabb támadást hazánk ellen – számolt be a hirado.hu.

Az EP-bizottság helyett Arne Gobert végül a sajtónak mondta el, hogy huszonöt éve Magyarországon élő és tevékenykedő üzletemberként szerette volna megosztani a tapasztalatait az európai politikusokkal is, de Monika Hohlmeier (Európai Néppárt), a CONT elnöke megtagadta tőle a felszólalás lehetőségét, mondván, „már kellő információval rendelkezik a magyarországi helyzetről”.

Gobert kiemelte, a CONT által kiküldött előzetes tájékoztatóanyag rendkívül elfogult volt. Szerette volna elmondani, hogy évről évre újabb német cégek fektetnek be Magyarországon, és általánosságban elégedettek a kölcsönös együttműködéssel.

Az én meglátásom szerint egyáltalán nincs negatív megítélése Magyarországnak. Vannak olyan iparágaink, ahol bizonyos kérdésekben viták vannak ugyan, de úgy gondolom, hogy ezek a kérdések, ha valóban fontosak, a bíróságra kell vinni őket, nem pedig az EP bizottságaihoz

– mutatott rá a német szakember.

Az EP bizottságán több érdekesség is elhangzott

A Transparency International saját elemzésein alapuló rágalmait követően számos bizottsági képviselő megerősítette, hogy szerintük is fel kell lépni Magyarországgal szemben. Többen kifogásolták az ársapkák bevezetését, valamint például az építőipari anyagok exportjának korlátozását. De hasonlóan kifogásolták, hogy Magyarországon kifejezetten magasak a társasági adók, így szerintük a külföldi nagyvállalatok sokkal többet fizetnek, mint a többségében magyar tulajdonban lévő kisebb cégek.

A bizottság elnöke szerint pedig Magyarországon a kétezer fő alatti lélekszámú településeken nincsenek kisboltok, ezzel szemben hazánk rengeteget köszönhet a külföldi élelmiszerláncoknak. A Transparency International korábbi igazgatója, immár pedig a Zöldek frakciójában politizáló Daniel Freund arról beszélt, hogy rendszeresen keresik meg vállalatok azzal a panasszal, hogy érdeksérelem éri őket Magyarországon.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában