Befolyásolás

2023.04.24. 06:35

Milliárdokkal tömik a Soros által támogatott szervezeteket Washingtonból

Az amerikai külügyminisztérium is dollármilliókkal támogatja a Soros-hálózathoz tartozó civil szervezeteket és sajtóorgánumokat.

Samantha Power, Joe Biden amerikai elnök jelöltje az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetői posztjára, részt vesz az amerikai szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatásán Washingtonban 2021. március 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Greg Nash

Samantha Power volt amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével újraindította tevékenységét Magyarországon az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID), amely dollármilliókkal támogat Soros Györgyhöz közel álló szervezeteket. Politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat” próbál elindítani Magyarországon – írja a Magyar Nemzet.

A USAID vezetője februárban bejelentette, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez.

Félmilliárd forintnak megfelelő összeget folyósított 2014 óta a Társaság a Szabadságjogokért nevű Soros-közeli szervezethez a Sigrid Rausing Trust nevű angol egyesület.

Az amerikai külügyminisztérium folyamatosan pénzeli a Soros György által is támogatott magyarországi sajtóorgánumokat. A baloldali aktivista, Gulyás Márton által vezetett Partizán csatorna két amerikai pályázaton összesen 67 millió forintot nyert el.

A legnagyobb összegek – az utóbbi években nagyjából 1,2 milliárd forint – egyenesen az amerikai külügyminisztérium irányításával működő Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől érkeznek. A USAID évek óta direkt politikai tevékenységet folytat világszerte, így a térségünkben és Magyarországon is. Az utóbbi időszakban azonban fokozott figyelmet fordítanak hazánkra, ami külföldi elemzőknek is feltűnt.

A 2022. évi országgyűlési választások során az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű szervezet négymilliárd forinttal támogatta a magyar baloldalt, illetve annak szereplőit.

A beavatkozási kísérlet nem újdonság, a USAID a rendszerváltás óta tevékenykedik hazánkban is. A Magyarországnak nyújtandó támogatást az 1989-es Támogatás a kelet-európai demokráciának című törvényben szabályozták, 1991-ben a USAID megnyitotta magyarországi irodáját. 1991 és 1998 között a USAID több mint 240 millió dollár közvetlen támogatást nyújtott.

A USAID magyarországi irodáját 1999-ben zárták be, azóta több mint 4,3 millió dollár támogatás érkezett a budapesti regionális központ határokon átívelő programjain keresztül. Ezek a programok elsősorban a romák integrációjára, a civil társadalmi szervezetek fenntarthatóságára, valamint a rendszerváltással kapcsolatos magyar tapasztalatok megosztására vonatkoztak. Ezenfelül a USAID kulcsfontosságú támogatást nyújtott a nonprofit szektor és a civil szervezetek fejlesztéséhez.

Genderpropaganda amerikai pénzekből

A már említett Samantha Power, a USAID vezetője idén február 11-én írta ki a Twitter-oldalára, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez. 

A Magyar Helsinki Bizottság szintén kétéves időszakra hatmillió forintban részesült azért, hogy ösztönözze az ifjúság polgári részvételét és az egyéni szabadságjogok védelmét. A Budapest Pride-dal együttműködő Háttér Társaság 5,2 millió forint támogatást kapott, hogy bemutassa az LMBTQ-közösség magyarországi helyzetének történelmi változását.

Hatalmas összegekkel támogatják a kormányellenes civileket

Szembetűnő, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma és az alá tartozó USAID 2010 után ismét erőteljesen megnyitotta a pénzcsapokat és fokozottan támogatja a kormányellenes civil szervezeteket. Már a második Orbán-kormány megalakulásának évében a Soroshoz is közel álló Magyar Helsinki Bizottság 4700 dollár, 1,7 millió forint támogatást kapott egyenlő bánásmód jogi klinikák szervezésére, majd 2019-ben 11 663 dollárhoz, 4,4 millió forinthoz jutottak a rendszerváltás 30. évfordulójával kapcsolatos programok szervezésére. A Soros-féle Közép-európai Egyetemnek (CEU) 2014-ben csaknem 24 ezer dollárt, azaz több mint 8 millió forintot folyósított az amerikai külügyminisztérium környezetvédelmi hallgatói csoportok hálózatának kiépítésére.

Szintén a Közép-európai Egyetemnek adott 40 millió forintot az amerikai kormány egy légierő-védelemmel kapcsolatos pályázat során. Még mindig 2014-ben járunk, amikor a Globsecnek (egy pozsonyi székhelyű globális agytröszt – a szerk.) nyújtottak 40 ezer dollár támogatást, hogy Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában megfordítsák a NATO-ellenes közhangulatot.

Dollárokkal tömik a kormányellenes sajtót is

Az emberi jogi aktivisták és a politikai aktorok mellett a kormányellenes médiát is bőségesen ellátták dollárral. Az amerikai adófizetők pénzéből támogatta az amerikai külügyminisztérium a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-t, ami a magát függetlennek valló Telex cége. A 6,6 millió forint összegű támogatás egy 9 hónapig tartó újságírói gyakornoki programot finanszírozott. Célja, hogy fiatal, kritikus és független újságírókat képezzenek Magyarországon.

A szintén baloldali, szombathelyi székhelyű Nyugat.hu kiadója, a Nyugat Média és Világháló Egyesület 7,4 millió forintban részesült, amelyet az amerikai–magyar százéves diplomáciai kapcsolattal összefüggő rendezvényekre költhettek. Szintén a Nyugat.hu 2020-ban 5,3 millió forintot kapott az amerikai kormánytól, amelyet a demokrácia és a helyi nyilvánosság erősítésére fordíthattak. Az amerikai külügy az Egyensúly Intézetet is támogatta 3,7 millió forinttal, amelyet a magyar energiafüggetlenséggel kapcsolatos tevékenységekre fordíthatnak.

Még 2019-ben a Független Újságírók Alapítványa csaknem 7 millió forintot kapott a rendszerváltás 30. évfordulójával kapcsolatos tevékenységre. Fontos megjegyezni, hogy a Független Újságírók Alapítványa közel áll a kormányellenes oknyomozó portálhoz, a Direkt 36-hoz, hiszen utóbbi honlapja szerint közösen fogadják az szja-felajánlásokat.

Összeérnek a szálak

Közös uniós és amerikai projektekből is gyakran jut forrás a Soros-hálózat szervezeteinek. Az Emberség Erejével Alapítvány a German Marshall Fund of the United States (GMF) Engaging Central Europe (ECE) alapja keretében új pályázatot hirdetett meg Új erősödő civil közösségek néven. A program 22 millió forintos keretösszeggel rendelkezik. Az Emberség Erejével Alapítvánnyal kapcsolatban meg kell említeni, hogy évek óta több millió dollár támogatást kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. Ugyanez elmondható a German Marshall Fundról is.

A fentiek alapján jól látható, hogy Brüsszel mellett Washington is finanszírozza azokat a civil szervezeteket és sajtóorgánumokat, amelyek Soros György támogatását élvezik.

A teljes cikk a részletekkel ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában