Nacionalizmus

2023.04.12. 20:23

Román radikálisok zavarták meg Novák Katalin beszédét (videó)

Füttyszóval és nacionalista skandálásokkal fogadta pár tucat román tiltakozó a magyar köztársasági elnököt, aki Kölcsey Ferenc szobrának avatására érkezett szerdán a partiumi Nagykárolyba.

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond Kölcsey Ferenc szobrának átadásán a partiumi Nagykárolyban 2023. április 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A tüntetők plakátokat tartottak a magasba „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratokkal, amikor Novák Katalin a nagykárolyi polgármesteri hivatalhoz érkezett. A demonstrálók „Románia, Románia!” és „Éljen és virágozzon Moldva, Erdély és Havasalföld” skandálásokkal igyekeztek megzavarni az eseményt – írja a Magyar Nemzet

A tiltakozók újságíróknak elmondták: az zavarja őket, hogy Magyarország államfője nem hivatalos látogatáson tartózkodik Romániában, és túl sok magyar személyiségnek emeltek szobrot Nagykárolyban. 

A szélsőségesek között megjelentek az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai, de jelen voltak a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű magyarellenes szervezet tagjai is. Az utóbbi tömörülés vezetője, Mihai Tarnoveanu 2022-ben Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde közben is provokációt szervezett.

A Maszol portál videós bejelentkezésében követhető szoboravatáson a magyar résztvevők a Tavaszi szél vizet áraszt című dal hangos éneklésével nyomták el a skandáló román csoport kiabálását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában