Riogat, takarózik

2023.04.26. 17:08

Wintermantel Zsolt: Karácsony Gergely megszorításokra készül

A politikus örül, hogy a főpolgármestert érdekli a budapestiek véleménye, de véleménye szerint a kérdés – hogy a szolidaritási adót fizesse-e be a főváros vagy járjon a villamos – óvodás szintű.

Karácsony Gergely főpolgármester (b3), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b2), Tüttõ Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b1), Számadó Tamás főjegyzõ (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. április 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Karácsony Gergely főpolgármester megszorításokra készül, a budapestiekkel „takarózva” – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés idején újságíróknak.

Mint mondta, a főpolgármester már fél évvel a megválasztása után „csőddel riogatott” és azóta félévente „újra és újra előveszi a kártyát”.

„Ebbe a mostani ügybe azért állt bele, mert a főnöke rászólt” – tette hozzá, kiemelve, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nemrég arról beszélt, elégedetlen a főpolgármesterrel, mert nem használja fel eléggé a pozícióját a kormánnyal szembeni harcra.

Wintermantel Zsolt szerint a főpolgármester megszorításra készül, és ismét a budapestiektől akar elvenni, ahogy korábban megszüntette a dunai hajóközlekedést, kukákat szereltetett le, és ő idézte elő azt is, hogy előfordult, nem vitték el a szemetet a budapesti háztartásokból.

Hozzátette, a főpolgármester által bejelentett intézkedések megszorításokat vetítenek előre és azt, hogy nem akarnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek, ami - –mint mondta – „nem felelős városvezetői hozzáállás”. Kiemelte: felelős pozícióban lévő ember nem buzdíthat törvényszegésre.

Közölte: a városvezetés 25 milliárd forint szolidaritási adót nem akar befizetni a nehezebb sorsú, rosszabb helyzetben lévő települések számára, emellett hitelt akar felvenni, de érdemi takarékossági intézkedésekről nem lehet beszélni.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros csaknem 30 milliárd forintot spórolt meg az első negyedévben a villamos energia napi áron történő megvásárlásával, Wintermantel Zsolt kijelentette: ez „egy szerencsejáték eredménye”, nem a városvezetés tudatos döntése. Az energiaárak ugyanis közben csökkentek – tette hozzá.

Arra a kérdésre, mennyire terheli felelősség a kialakult helyzetért Karácsony Gergelyt, Wintermantel Zsolt azt mondta, a főváros vezetése 214 milliárd forinttal vette át 2019-ben a várost, az iparűzési adó pedig 200 milliárd forintos többletet jelent, vagyis 400 milliárd forintot „éltek fel”, ami felveti a felelőtlen gazdálkodást, a hozzá nem értést. Megjegyezte: tételesen fel lehet sorolni azokat a rossz döntéseket, amelyeket Karácsony Gergely személyesen hozott meg és amelyek miatt elfogyott a pénz.

A politikust kérdezték a főpolgármester által kezdeményezett budapesti lakógyűlésről is, erről azt mondta, fontos a választópolgárokkal folytatott konzultáció, de álságosnak tartja, hogy a főpolgármester, aki „ádáz ellensége a nemzeti konzultációnak”, ilyet hirdet meg. Hozzátette: örül, hogy a főpolgármestert érdekli a budapestiek véleménye, de véleménye szerint a kérdés – hogy a szolidaritási adót fizesse-e be a főváros vagy járjon a villamos – „óvodás szintű”, és inkább arról kellene például kérdezni a budapestieket, helyes-e, hogy a főpolgármester döntése miatt a BKV hárommilliárd forint reklámbevételtől esik el.

A főpolgármester biztonsági őrei lefogták a jobboldali újságírót

Bohár Dániel riporter megpróbált kérdéseket feltenni a közgyűlésre igyekvő főpolgármesternek, de Karácsony nem volt hajlandó válaszolni, sőt a politikus testőrei lefogták az újságírót, amikor közelebb próbált menni hozzá.  

Arra pedig csak nevetéssel reagáltak, amikor Bohár megkérdezte, ezt jelenti-e nekik a sajtószabadság. 

 

A főpolgármester a Mediaworks kérdésére is kitérő választ adott:

„Riporter: Mennyire befolyásolják a döntéseit Gyurcsány Ferenc intelmei?

Karácsony: Én a Szent István-i intelmekhez tartom magam, ha már intelmek” – írja a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában