Elképesztő!

2023.05.10. 12:31

A kiskorúak is nemet válthatnak az új német törvényjavaslat szerint

A tervezet szerint azok a kiskorúak, akik elmúltak már 14 évesek, megváltoztathatnák a nevüket, illetve a nemüket, ha ezt a törvényes képviselő is támogatja. Ráadásul ha a törvény életbe lép, a 14 év alatti gyermekeknek szintén lesz lehetőségük megváltoztatni a nemüket, amennyiben a törvényes képviselő maga nyújtja be az igényt a változtatásra.

MW

A Christopher Street Napja alkalmából vonulnak fel a homoszexuálisok Berlinben 2019. július 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Omer Messinger

Ígéretéhez híven a német kormány megkönnyítené a nemváltást az országban egy újonnan bemutatott törvénytervezet szerint. A szociáldemokratákból (SPD), zöldekből és liberálisokból (FDP) álló kormánykoalíció már 2021-ben, kormányzásának kezdetén elkötelezte magát a transzneműeknek kedvező jogi lépések mellett.

Németországban 1981 óta él az a törvény, amely alapján két különböző szakértői értékelést, valamint bírósági határozatot kell beszerezniük azoknak, akik jogilag meg akarják változtatni a nemüket. 

A több évtizedes szabály azonban most egy csapásra megváltozhat, és a felnőttek minden egyéb formaság nélkül megváltoztathatnák a nevüket, illetve a nemüket az anyakönyvi hivatalokban

 – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az új javaslat szerint azok a kiskorúak, akik elmúltak már 14 évesek, mindezt maguk is megtehetik, ha ezt a törvényes képviselő is támogatja. Ráadásul ha a törvény életbe lép, a 14 év alatti gyermekeknek szintén lesz lehetőségük megváltoztatni a nemüket, amennyiben a törvényes képviselő maga nyújtja be az igényt a változtatásra.

A jelzőlámpa-koalíció túl messzire ment szélsőséges terveivel

– írták közös levélben a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió politikusai. A CDU–CSU-pártszövetség elutasítja, hogy a nemváltás minden előfeltétel nélkül teljesülhessen. Úgy vélik, az úgynevezett önrendelkezési törvény azt sugallja, hogy a nemi identitásnak szabadon megválaszthatónak kell lennie, miközben a lakosság túlnyomó többsége számára nem kérdés, mi a nemük.

A német társadalom egyébként megosztott az új törvényjavaslat kapcsán, összesen 41 százalékuk utasítja el, hogy megkönnyítsék a nemváltást, míg 46 százalékuk támogatja azt a YouGov közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában