Idegenforgalom

2023.05.09. 14:52

Navracsics Tibor: a turizmus fontos komponense a jövő területfejlesztésének

A turizmus fontos komponense a jövő területfejlesztésének, mert életképessé teheti a térségeket – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden a Magyar Turisztikai Program Alapítvány által Rendezvény ReStart 2023 címmel szervezett szakmai konferencián.

MW

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Turisztikai Program Alapítvány által Rendezvény ReStart 2023 címmel szervezett szakmai konferencián, 2023. május 9-én

Forrás: Facebook

Fotó: GREGUS BERTALAN

Navracsics Tibor kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatban egyedülálló példa a magyar Veszprém-Balaton 2023 projekt, mert a programsorozat szervezése területfejlesztési és regionális dimenziót kapott.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Turisztikai Program Alapítvány által Rendezvény ReStart 2023 címmel szervezett szakmai konferencián, 2023. május 9-én
Fotó: GREGUS BERTALAN / Forrás: Facebook

Úgy fogalmazott: a programsorozatra támaszkodva létre akartak hozni egy regionális gazdasági modellt, amely a turizmus, a kreatív ipar, a gasztroipar, a tudásalapú ipar szimbiózisára építve fenn is tudja ezt a modellt tartani. 

A térségben a szezonális adatok azt mutatják, az eseménysorozatnak köszönhetően jelentősen nőtt a turisták száma a régióban, pedig a fesztiválszezon még csak most fog igazán elindulni

– fűzte hozzá.

Navracsics Tibor megemlítette, Bakony Charta címmel készül egy turisztikai összefogás, amely a helyi közösségekre építve fogja kihasználni a helyi potenciálokat, mert Magyarország egyik legveszélyezettebb térségéről van szó. A Balaton térsége elöregszik, a fiatalok elvándorolnak, az idősebbek üdülőhelyként használják. 

Ahhoz, hogy egy gazdasági modellt fel tudjunk építeni, erős közösségekre van szükség, és ügyelni kell arra, hogy a fejlesztések fenntarthatóak legyenek és a közösség érdekeit szolgálják

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

Kormányszóvivő: minden lehetőséget meg kell ragadni a turizmus erősítéséhez

 Minden lehetőséget meg kell ragadni az utazási kedv, a turizmus erősítéséhez – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kedden a MÁV május 15-én életbe lépő, balatoni előszezoni vasúti menetrendjéről tartott sajtótájékoztatón, a Kelenföldi vasútállomáson.

Kiemelte, a turizmus stratégia ágazat, 2022-ben mintegy 100 ezer vállalkozás működött ezen a területen, több mint 400 ezer magyar munkavállalónak adott munkát, ez mintegy 400 ezer magyar család megélhetését jelenti.

Tavaly Magyarországon 14 millió vendég mintegy 40 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken, a turisztikai ágazat a GDP 12 százalékát állította elő – ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában