Vizsgálat

2023.06.04. 10:11

Kiderült, mi okozhatta India egyik legsúlyosabb vonatbalesetét

A kelet-indiai vonatszerencsétlenséget az elektronikus jelzőrendszer hibája okozta, amely miatt egy vonat tévesen váltott vágányt - közölte vasárnap az indiai vasútügyi miniszter.

MW

Mentők a helyszínen 2023. június 3-án, miután az előző este kisiklott egy személyszállító vonat, egy szemből érkező másik pedig ráborult a vagonjaira a kelet-indiai Orissza állam Balaszor körzetében

Forrás: MTI/AP

Fotó: Arabinda Mahapatra

 

Hogy ki tette ezt, és mi az oka, az majd a vizsgálatból kiderül 

 

- mondta Asvini Vaisnav Újdelhiben egy helyi televíziós hálózatnak adott interjújában.

Az áldozatok felkutatása és mentése mostanra befejeződött, jelenleg a péntek esti események pontos menetét vizsgálják.

A Times of India című napilap az előzetes vizsgálati jelentésre hivatkozva vasárnap azt írta, hogy "emberi hiba" okozhatta a három vonat ütközését, amely az ország történetének egyik legsúlyosabb vasúti katasztrófája. Az újság szerint a Coromandel Express zöld utat kapott a Kalkutta és Csennai (egykori Madrasz) közötti fővonalon, de emberi hiba miatt egy olyan vágányra terelték, ahol egy tehervonat közlekedett. A személyvonat ezután mintegy 130 kilométeres óránkénti sebességgel összeütközött a tehervonattal.

Három kocsi ezután a szomszédos vágányra zuhant, és egy Bangalor, valamint Kalkutta között közlekedő gyorsvonat hátuljának ütközött. 

Ez az ütközés okozta a legnagyobb károkat 

- teszi hozzá a Times az előzetes jelentésre hivatkozva.

A tragédia Balaszur közelében történt, mintegy 200 kilométerre Bhuvanesvartól, a kelet-indiai Orisza állam fővárosától. A tragédiában legalább 288-an meghaltak és 900-an megsérültek, ez volt az elmúlt közel 30 év leghalálosabb vasúti balesete.

A halálos áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, és elérheti a 380-at is 

- közölte Szudhansu Szarangi, Orisza állam tűzoltóságának főigazgatója.

Narendra Modi indiai kormányfő, aki szombaton ellátogatott a baleset helyszínére, kijelentette: "Senkit sem fognak megkímélni", aki felelős a balesetért. A Durdarsan nevű közszolgálati tévécsatornának azt mondta, "Imádkozom, hogy minél hamarabb kilábaljunk ebből a szomorú pillanatból".

Mintegy 24 órával a baleset után a mentési munkálatok szombat este értek véget. "Minden holttestet és sérült utast elszállítottunk a baleset helyszínéről" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a tragédia helyszínéhez közeli Balaszur sürgősségi koordinációs központjának egyik tisztviselője.

A hatóságok szerint az áldozatokat a baleset helyszíne és Bhuvanesvar közötti összes kórház fogadja. Mintegy 200 mentőautót, sőt buszokat is mozgósítottak a szállításukhoz.

 

A péntek esti vonatbaleset a leghalálosabb Indiában 1995 óta, amikor két gyorsvonat ütközött össze az észak-indiai Firozábádban, a Tádzs Mahalnak otthont adó Agra közelében, több mint 300 ember halálát okozva.

 

Indiában számos halálos vonatbaleset történt, de a biztonság az elmúlt években javult az új beruházásoknak és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Az ország történetének legsúlyosabb vasúti balesete 1981. június 6-án történt, amikor a keleti Bihar államban egy hídon áthaladó vonat hét kocsija a Bagmati folyóba zuhant, 800-1000 ember halálát okozva.

Kövér László részvétét fejezte ki az indiai vonatbaleset miatt

Az Országgyűlés elnöke táviratot küldött Jagdeep Dhankarnak, az India Köztársaság Parlamentje felsőházi elnökének és Om Birlának, a parlament alsóháza elnökének, amelyben részvétét fejezte ki az Orisza államban pénteken történt vasúti baleset miatt.

Az Országgyűlés sajtóirodája által az MTI-hez vasárnap eljuttatott táviratok szerint a házelnök a szomorú alkalomból a magyar Országgyűlés nevében fejezte ki szívből jövő együttérzését és őszinte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt.

"A gyász ezen órájában gondolataink és imáink az áldozatokkal és családjaikkal vannak" - írta az azonos szövegű táviratokban Kövér László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában