Kötelező szolidaritás

2023.06.08. 13:11

Megszavazhatja az unió az ellentmondásos migrációs paktumot

Az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek csütörtökön kezdődő tanácskozásán újból terítékre kerül a menedékkérők befogadásáról és elosztásáról szóló új jogszabálycsomag. A javaslat kötelező szolidaritást ír elő, amely aránytalanul nagy terhet helyezne a közép- és kelet-európai országokra, mint például hazánk, Lengyelország vagy éppen Ausztria.

MW

Lampedusa szigetéről átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 27-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Orietta Scardino

Az ellentmondásos migrációs paktum egyik új eleme a „kötelező szolidaritás” rendszere, amely három lehetőséget biztosítana a tagállamoknak az unióba áramló menedékkérők kezelésére:

  1. Bizonyos mennyiségű menekült befogadása.
  2. Az elutasított menedékkérők származási országba történő visszaszállításának finanszírozása.
  3. Az úgynevezett operatív intézkedések finanszírozása (például infrastruktúra, határvédelem stb.).

A legnagyobb vitát kiváltó pont az elutasított menedékkérők visszaszállításának finanszírozása, ugyanis az előzetes információk szerint ennek költsége akár 22 ezer euróra is rúghat mindössze egyetlen menekült esetében – írja a Magyar Nemzet.

Ez több tagállamnak, köztük Lengyelországnak, Magyarországnak, Ausztriának, Csehországnak és Szlovákiának sem tetszik, ugyanis határozottan túlbecsüli a finanszírozás egy főre jutó mértékét. 

Az Európai Unió nem tudta kezelni a migrációs válságot, és az Európai Parlament (EP) nyolc évvel a bevándorlási krízis után is ugyanazokat a dolgokat hangoztatja, például hogy növelni kell az európai szolidaritást és segíteni a bevándorlók elhelyezésében és szétosztásában

– vélekedett Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője még áprilisban.

Egyre erősödő migrációs nyomás

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerint idén akár rekordot is dönthet az Európába irányuló illegális bevándorlás mértéke amennyiben az év további részében is hasonlóan alakulnak a tendenciák.

Az Eurostat által közölt adatok szerint tavaly csaknem egymillióan nyújtottak be menedékkérelmet valamely uniós tagállamba, ez már közelít a 2015-ös menekültválság idején tapasztalt szinthez.

A menedékkérelmek alakulása az elmúlt évtizedben
Forrás: Eurostat

A migrációs paktumról minősített többségi szavazással döntenek, azaz 15 tagállam – akiknek az unió lakosságának legalább 65 százalékát képviselniük kell – szavazata elég annak elfogadásához.

Amennyiben ez megtörténik, úgy az unió kormány- és államfőit tömörítő tanács elé kerül a jogszabálycsomag, amelyről a következő ülésen dönthetnek az európai vezetők.

A minősített többség miatt a nagyobb tagállamok akarata érvényesülhet jobban, így Németország, Franciaország illetve a migrációs nyomás által közülük leginkább érintett Olaszország kerül a figyelem középpontjába. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában