Svájc

2023.06.08. 21:12

Novák Katalin: ha nem adunk családpárti választ a demográfiai kihívásra, az európai jövő is veszélybe kerülhet

A demográfiai válság napjaink kulcsfontosságú kihívása, amelyre ha nem adunk családpárti választ, az európai jövő is veszélybe kerülhet – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Magyarország szerepe Európában című előadásában csütörtökön a Swiss Economic Forumon (SEF) Interlakenben.

Mw

Novák Katalin Svájcban

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Előadásában – melyet a közönség többször is tapssal szakított meg – Novák Katalin kiemelte: Magyarország 1981 óta komoly demográfiai kihívással néz szembe, de ezzel a demográfiai kihívással szembesül egész Európa. Hozzátette: erre a kihívásra az egyik válasz, amelyet sok ország ad, a bevándorlás lehet, a másik pedig a családok támogatása, a születésszám növelése, az a családbarát politika, amelyet Magyarország választott. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta: 

Magyarország családközpontú, családbarát politikát folytat, a GDP 6 százalékát költi családtámogatásra, ami a legmagasabb az egész világon.

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarországon 2000-ben még 25 év volt a nők gyermekvállalási átlagéletkora, 2022-ben pedig már 28,8 év, és ez az Európai Unióban vagy Svájcban még magasabb.

Az államfő szerint fontos kérdés, hogy a gyermeket vállalók gazdasági, pénzügyi előnyhöz jussanak. A magyarországi intézkedéseket sorolva kiemelte, hogy van ingyenes bölcsődei ellátás, és a gyermeket vállalók diákhitele vagy jelzáloghitele is csökkenhet. Külön tapsot kapott, hogy Magyarországon a legalább négy gyermeket vállaló nőknek soha életükben nem kell személyi jövedelem adót fizetni. 

Novák Katalin szólt gazdasági kérdésekről is. 

Elmondta, hogy a munkanélküliségi ráta 2010-ben még öt százalék fölött volt, ma már négy alatt van, a foglalkoztatottak száma 2010-ben 3,75 millió volt, most pedig 4,7 millió.

A köztársasági elnök emlékeztetett, hogy a Swiss Economic Forum 25 éve ad lehetőséget a véleménycserére a legfontosabb kihívásokról, amelyekkel szembe kell nézni. Kiemelte, hogy 

Magyarország nagyon szegény természeti erőforrásokban, ezért is fontos, hogy erős, jó kapcsolatban álljunk szomszédainkkal, ahol magyar kisebbségek is élnek. 

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország több mint húsz éve az Európai Unió tagja, és a kelet-közép-európai régió is megerősödött ezekben az évtizedekben. Elmondta: sokat tapasztaltunk és sokat tanultunk a demokrácia működéséről, a visszanyert szabadságról, a függetlenségről. 

Moderátori kérdésre válaszolva kifejtette, hogy 

Magyarország elismeri Ukrajna területi integritását és szuverenitását, de az ország energiafüggősége miatt kompromisszumokat kell kötnie. 

Hangsúlyozta, hogy Magyarország Európa, az Európai Unió része, ebben nem várható változás, és feladatának tekinti, hogy a világon mindenütt beszéljen a magyarokról, szokásaikról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában