Ország-világ

2021.05.18. 09:05

4 millió 715 ezer a beoltott, 382 az új fertőzött, elhunyt 64 beteg

Meghalt 64 többségében idős, krónikus beteg és újabb 382 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 4 714 992 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 749 235-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Egy nőt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. május 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A kormányzati portálon azt írták: 798 955-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 277-re, a gyógyultaké 640 964-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 128 714. Kórházban 2197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 16 088-an vannak, a mintavételek száma 5 656 131-re nőtt.

Kiemelték, már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra és 84 százalékuk meg is kapta azt.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Folytatódik azoknak a 16–18 éveseknek a beoltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. Arra kérik a regisztrált fiatalokat, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

Hozzátették, korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca-oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is annak, aki SMS-t kapott. A Sinopharm oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak, köszönhetően a Magyarországra érkezett bőséges szállítmányoknak.

Kitértek arra is, „a következő interneten foglalható Pfizer-oltásokat a következő Pfizer-szállítmány beérkezése után tudják majd meghirdetni a kórházak”. Hozzátették, kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik.

A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy már le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemben működő ingyenes mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, lehetőséget adva a védettségi igazolvány kiváltására.

Azt írták, hogy a Google Play áruházban az „EESZT alkalmazás”, az App Store-ban pedig az „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind a beoltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (például mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezői vagy akár az éttermek) dolgát.

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató beoltott-e – tették hozzá.

Az újraindítás következő fokozata ötmillió beoltottnál várható.

Az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon – tudatták.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert „a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, az igazolványt már az első oltás után kiállítják – írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

„Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás, a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek. Kérik továbbá, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse a háziorvosát.

Az otthonukban gyógyuló, enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (142 872) és Pest megyében (110 760) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 731), Győr-Moson-Sopron (44 016) és Hajdú-Bihar megye (42 230). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 565).

Az elhunytakkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.

Borítókép: Egy nőt beoltanak a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina első adagjával a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. május 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!