Ország-világ

2021.06.16. 08:54

5 millió 363 ezer a beoltott, 107 az új fertőzött, elhunyt 9 beteg

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta. 107 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 209 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 9 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 944 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 732 901 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 44 364 főre csökkent.

Hatvan, 2021. június 15. Egy férfi megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelõintézet oltópontján 2021. június 15-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

349 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 53-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. A regisztráltak száma 5 millió 375 ezer fő, közülük 92 százalék már meg is kapta az oltását. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Már több mint 32 ezer gyermeket regisztráltak oltásra a 12–15 éves korosztályból és több mint kétszázan már fel is vették az oltást.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna-oltás is elérhető.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenesen letölthető, ezzel lehetséges a védettségi igazolvány kiváltása.

Az ötmillió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Ennek értelmében védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci-Eb-t.

A kormány felállítja az élet újraindításáért és a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Az elhunytakkal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!