Ország-világ

2021.01.09. 10:21

A BLM és az antifa mozgalom aktivistája is részt vett a Capitolium megrohamozásában (videó)

A BLM és a szélsőbaloldali antifa mozgalom aktivistája is részt vett az Egyesült Államok Capitoliumának megrohamozásában. John Sullivan-t már nyáron őrizetbe vették egy júliusi, szélsőségesek által szervezett zavargás után, ahol egy ember életét vesztette. A 25 éves férfi most újabb vádakkal néz szembe a szerdai események kapcsán. A Hír TV-t az amerikai Newsmax csatorna riportere tudósította.

Washington, 2021. január 6. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendõrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Julio Cortez

Forrás: MTI/AP

Fotó: Julio Cortez

Több millió amerikai próbálja megérteni: hogyan történhetett a Capitolium megrohamozása, ez a példa nélküli esemény, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb épület az Egyesült Államokban, de talán az egész világon. Az állampolgároktól a politikusokig mindenki, pártállástól függetlenül egyetért: az, hogy ez megtörténhetett, óriási nemzetbiztonsági kockázatot jelent – mondta el az amerikai Newsmax csatorna tudósítója.

„Trump mondta nekünk, hogy menjünk oda, de egyetlen rendőr sem állt az épület előtt. Tudták, hogy jövünk, miért nem állítottak ki őröket?” – teszi fel a kérdést a riportban egy tüntető.

Ez, valamint, hogy a biztonsági erők egyértelműen kudarcot vallottak, az okai annak, hogy sorra követelik a Capitolium védelmében résztvevő tisztek lemondását. Ez vezetett a Capitolium Rendőrfőnökének, illetve a kongresszusi biztonsági szolgálat őrmesterének lemondásához – fogalmazott az amerikai Newsmax csatorna riportere.

A műsorban elhangzott, hogy Lindsey Graham, Dél-Karolina szenátora úgy fogalmazott: ennek sohasem szabadott volna megtörténnie.

Mindeközben új információk láttak napvilágot azokról, akik ellen vádat emeltek. Ezek felkavaró részleteket tartalmaznak terveikről és előkészületeikről.

Köztük van például egy 70 éves, Lonnie Zoffman nevű alabamai férfi, aki félautomata fegyverrel és 11 Molotov-koktéllal felszerelkezve vett részt az eseményen. Összesen 23 ember ellen emeltek vádat csütörtökön Washington DC Felsőbíróságán. Nagy részük a fővárosi régión kívülről származik, Wyomingtól Oregonon át Connecticutig. Egyiküknél kézifegyver, gázmaszk és 25 patron lőfegyver volt. A vádak között szerepelt a többi között a Capitolium egyik rendőrtisztjének megütése, törvénytelen behatolás, a távozásra felszólító parancs megtagadása, és az este hatkor kezdődő kijárási tilalom megsértése. S bár tucatnyi volt a Trump-támogató, legalább egyről tudunk, aki baloldali lázító – jegyzi meg a riporter.

John Sullivan Utahban állt bíróság elé a nyári zavargásokban való részvétele miatt.

A közösségi médián keresztül egyérteműen kiáll a BLM és az antifa mellett és emellett Trump-ellenes szlogeneket hangoztat.

A szövetségi nyomozók alaposan meg fognak vizsgálni mindenkit, aki részt vett a szerdai, példátlan Capitoliumi eseményen. A rendőrség szerint további letartóztatások várhatók. Kirendelték a Nemzeti Gárdát és egy 2 méter magas kordont állítottak fel az épület köré. Már csak néhány nap van hátra a megválasztott elnök, Joe Biden beiktatásáig, amit a tervek szerint itt a Capitolium előtt tartanak majd. Ez pedig további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakulhatott ki a szerdai káosz, és mit tesznek majd a jövőben, hogy a Capitolium épületét megvédjék – mondta el Logan Ratick tudósító a Hír TV-nek.

Borítókép: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!