Segítség a fiataloknak

2018.11.27. 13:18

A diaszpóra és ifjúsági közösségek pályázhatnak támogatásra

Ifjúsági és cserkészközösségek támogatására, valamint a diaszpórában élő magyarság szervezetei és a magyar nyelvű oktatást végző szervezetek számára írt ki pályázatot a kormány összesen 750 millió forint összegben – jelentette be Potápi Árpád János.

Forrás: Shutterstock

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: céljuk, hogy erősítsék a külhoni magyar ifjúsági közösségeket, támogassák az ifjúságot segítő szervezeteket, a nekik szóló programokat. Ezekre a célokra jövőre 250 millió forintot biztosít a kormányzat; a korábbi években ugyanerre 50 millió, 100 millió, illetve 190 millió forint volt a keretösszeg.

A pályázaton azok a civil és egyházi szervezetek vehetnek részt, amelyek a 15-35 évesek érdekképviseletében tevékenykednek. Programonként a támogatás ötszázezertől egymillió forintig terjedhet.

A másik, a diaszpórában élő magyarság számára kiírt pályázat kerete 500 millió forint, ebből egyebek mellett a magyar nyelvű hétvégi iskolákat támogatják – közölte. Hozzátette: ebben két, tavaly még külön kiírt felhívást vontak össze, és az azokra fordított forrást most 100 millió forinttal emelték. Jelezte azt is, hogy a korábbi két pályázattal 67 oktatási intézményt és 215 szervezetet tudtak támogatni.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart hivatalában a külhoni magyarságnak szóló új pályázati felhívásokról 2018. november 27-én.
MTI/Illyés Tibor

Ezen a pályázaton is civil vagy egyházi szervezetek indulhatnak, azok, amelyek a magyar kultúra ápolását, az anyanyelv megőrzését tűzték ki célul. Programonként 500 ezertől 2,5 millió forintig terjedően kaphatnak támogatást a szervezetek.

Potápi Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy

az ezen a pályázaton indulók már sportrendezvényekre is kérhetnek támogatást.

Az államtitkár azt hangoztatta, a diaszpóra magyarsága egyre inkább meg akar kapaszkodni, meg akarja őrizni az identitását, és minden erejével azon van, hogy a magyar nemzet fontos részévé tudjon válni. Jelezte: a diaszpórában és a Kárpát-medence Magyarország határán túli részén egyaránt 2,5-2,5 millió magyar él.

Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság

A két pályázat már elérhető a www.bgazrt.hu és a www.nemzetiregiszter.hu oldalakon. Az ifjúsági pályázatra december 17-éig, míg a diaszpórapályázatra január 18-áig lehet jelentkezni. A programokat 2019. január 1-je és december 31-e között lehet megrendezni.

Borítókép: Potápi Árpád János. Forrás: Nemzetpolitikai Államtitkárság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!