katasztrófa

2020.06.17. 07:32

A Főkert felelt a hétvégi vihar során kidőlt platánfáért

Egy fa kidőlése miatt egy magánszemély feljelentést tett foglalkozás kö­rében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt.

Budapest, 2020. június 14. Kidõlt fát távolítanak el tûzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. A Budapestet is érintõ viharos idõjárás miatt fél óra alatt több mint hetven helyszínre riasztották a tûzoltókat. MTI/Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Az V. kerületi Alkotmány utcának a Honvéd utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakasza, ahol a napokban kidőlt egy platánfa, Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában, kezelésében és üzemeltetésében áll, a fasor fenntartója pedig a Főkert Nonprofit Zrt. – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya. A lap más forrásból úgy tudja: a fa kidőlése miatt egy magánszemély feljelentést tett foglalkozás kö­rében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt.

Az V. kerület közölte: a platánfa kivágásához a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulására lett volna szükség, emiatt belváros önkormányzata 2019. november ­12-én kelt végzésében megkereste a fővárosi önkormányzatot.

„A fővárosi önkormányzat idestova hét hónap alatt sem adta ki a fakivágáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást”

– közölte az V. kerületi önkormányzat. Hozzátették: 2020. január 22-én előírták a Főkert Nonprofit Zrt.-nek, hogy szükség szerint gondoskodjon az érintett fa növény-egészségügyi állapotára vonatkozó szakvélemény alapján a balesetveszély elhárításáról.

„Fakivágási moratóriumról a belváros önkormányzatának nincsen tudomása, ám a platánfa kivágásának ügye már 2019. október 13. után, tehát, Karácsony Gergely főpolgármestersége idején zajlott, ezért vélelmezzük, hogy ha Tarlós István fakivágási moratóriumot rendelt volna el, akkor ennek feloldása Karácsony Gergely hatáskörébe tartozik” – közölték.

Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A Magyar Nemzet a kérdéseit azután küldte el a kerületnek, hogy Bardóczi Sándor, Budapest tájépítésze, „főkertész” egy Facebook-posztban közölte: politikai okokból nem vágattak ki egy veszélyes fát, amely a hétvégi vihar nyomán kidőlt. Bardóczi indoklása szerint Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett, amit számos kerületben követtek. A főkertész szerint a VIII. kerületben pedig Kocsis Máté egy Facebook-poszttal hiszterizálta a közvéleményt a fák kivágása kapcsán. Bardóczi arról nem tett említést, hogy a fakivágások politikai kontextusba való beemelése a jelenlegi városvezetés taktikája volt, amíg ellenzékben voltak. A balliberális véleményvezérek a döntések alaposságának mérlegelése nélkül láncolták magukat fákhoz, szerveztek tüntetéseket Budapesten.

Borítókép: Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!