Ország-világ

2021.03.12. 06:51

A Jobbik szerint Bíró László jó jelölt

Megfelelő jelöltnek tartja a Jobbik az előválasztásra Bíró Lászlót, aki antiszemita megnyilvánulásai mellett egy varrodát üzemeltető szövetkezet tulajdonosaként károsíthatta meg a dolgozókat. A NAV már nyomoz az ügyben. Bíró jelöltsége tükrében a baloldali feddhetetlenségi záradék hiteltelennek tűnik.

Budapest, 2020. január 29. Magyar Zoltán jobbikos országgyûlési képviselõ (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselõje sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfõbb Ügyészség épülete elõtt 2020. január 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Alkalmas képviselőjelöltnek tartjuk Bíró Lászlót – reagált a Jobbik a kérdésre, miért döntöttek amellett, hogy az antiszemita kijelentéseiről elhíresült, a szerencsi időközi választáson is elinduló, majd az azt elvesztő politikus a baloldali előválasztáson is megmérettesse magát. A Gyurcsánnyal szövetséges párt a Magyar Nemzetnek azt válaszolta,

nem tartanak attól, hogy a Jobbikkal szövetséges pártok nem fogadják el majd Bíró László személyét, „mivel az előválasztás lényegéből adódóan, mindenkinek tiszteletben kell tartania a nép döntését, amelyet az előválasztáson hoz”.

A lap az iránt is érdeklődött, hogy az egykori szélsőjobboldali, most baloldali párt szerint egyáltalán vonatkozhat-e a szivárványkoalíció által összeállított, 15 pontból álló feddhetetlenségi nyilatkozat a jobbikos jelöltre, hiszen

a megállapodásban az is szerepel, jelölt csak az lehet, aki eddigi munkája során „a magyar és az uniós adófizetőket nem károsította meg”.

Ismert, hogy Bíró László a csernelyi varrodát működtető Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet tulajdonosaként nemcsak a munkavállalókat, hanem egy fuvarozót is megkárosíthatott. Ráadásul a NAV is nyomoz ellene költségvetési csalás gyanúja miatt, nemcsak Tényi István, hanem Had­házy Ákos feljelentése alapján.

Rig Lajos, a párt országgyűlési képviselője ugyanakkor a Hír TV-nek azt állította, Bíró Lászlóra nem vonatkozik a feddhetetlenségi záradék.

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a szivárvány­koalíció pártjai támogatták a tavaly októberi szerencsi időközi választáson Bíró László jelöltségét annak ellenére, hogy korábban a fővárost Judapestnek, a szállodák zsidó ­vendégeit pedig „tetűcsúszdásoknak” nevezte.

Sem Bíró szerencsi jelöltségét, sem pedig Jakab Péter bejelentését – miszerint Bírót állítják rajthoz az előválasztáson – nem kommentálták a Magyar Nemzetnek a baloldali pártok, így a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem, a Momentum is csak annyit közölt kitérő válaszában, hogy „az előválasztáson bárki elindulhat, aki teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket és betartja annak szabályait”.

A február végén nyilvánosságra hozott baloldali feddhetetlenségi záradék pont­jait mintha egy másik kétes erkölcsű jelölt, Czeglédy Csaba indulására szabták volna. A többek szerint Czeglédy-klauzulának is nevezhető kitétel szerint az előválasztás jelöltje nem állhat büntetett előélethez fűződő hátrány hatálya alatt. Ismeretes, hogy Gyurcsány Ferenc ügyvédje már többször állt bíróság előtt, 2003-ban pedig jogerősen elítélték adócsalásért, de mivel kifizette a vitatott összeget, mentesítették őt a büntetett előélet hátrányai alól.

Borítókép: Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2020. január 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!