Szlovéniai választások

2018.06.04. 09:04

A jobboldal győzött a szlovén parlamenti választásokon

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján - 99,89 százalékos feldolgozottságnál - Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat.

A hétfő reggeli friss adatok szerint az SDS 24,96 százalékkal az első helyen áll, és 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,66 százalékkal és 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,92 százalékkal, 10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,75 százalékkal (10 mandátum), a Baloldal (Levica) 9,29 százalékkal (9 mandátum), az Új Szlovénia (NSi) 7,13 százalékkal (7 mandátum), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5,12 százalékkal (5 mandátum), a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,91 százalékkal (5 mandátum) és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,20 százalékkal (4 mandátum).

A fenti adatok szerint sem az SDS, sem az LMS nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Önálló kormányalakításhoz 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért ketten versengtek: a mandátumot Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere szerezte meg a szavazatok 60,32 százalékával, míg Sobocan Gabriella, az előző képviselő, Göncz László munkatársa 39,97 százalékot ért el.

A szavazásra jogosultak 51,97 százaléka vett részt a választásokon, akárcsak négy évvel ezelőtt.

A szlovén parlament alakuló ülésére várhatóan július közepén kerül sor. Ezt követően az államfőnek harminc nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az Országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Borut Pahor kormányfő korábban már kijelentette, hogy a relatív győztesnek, ez esetben elsőként Janez Jansának ad mandátumot a kormányalakításra. Ezután a parlamentnek legkorábban 48 óra múlva, legkésőbb 7 napon belül szavaznia kell a miniszterelnök-jelöltről. Amennyiben nem jár eredménnyel a szavazás, az államfő 14 nap múlva új miniszterelnököt jelölhet, de a parlamenti pártok is jelölhetnek, ehhez legalább 10 aláírásra van szükség.

Jansa jelezte: tisztában van vele, hogy a koalíciós tárgyalások nem lesznek könnyűek.

„Meg kell várni, hogy kihűljenek a felforrósodott fejek” – mondta a választások éjszakáján, majd hozzátette: a programok alapján mielőbb meg akarja kezdeni a tárgyalásokat a többi párttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!