Kitartanak

2018.11.05. 07:23

A kárpátaljai magyarságot nem sikerült megtörni

Brenzovics László szerint a katasztrofálisan teljesítő ukrán kormány magyarellenes hisztériakeltése csupán figyelemelterelés Ukrajna tragikus gazdasági teljesítményéről.

Beregszász, 2017. szeptember 25. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola tanévnyitó ünnepsége a helyi református templomban Beregszászon 2017. szeptember 25-én. MTI Fotó: Nemes János

A kárpátaljai magyarságnak a szülőföldjén kell kitartania, ott kell elvégeznie azt, amit az ősei is megtettek – hívta fel rá a figyelmet Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke az ECHO TV Bayer Show című műsorában.

Nem sikerül megbontani a magyarság és a kárpátaljai szlávság ezeréves együttélését – hívta fel rá a figyelmet Brenzovics László. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint a nemzetiségek közötti béke nem szűnt meg Kárpátalján, a helyi lakosság szolidáris a magyarokkal, ugyanakkor az ukrán vezetés hisztériakeltése a közvéleményben ellenérzéseket is szülhet a magyarság vonatkozásában.

Brenzovics László rámutatott,

a magyarellenes propaganda, az emberek zaklatása, a kihallgatások, a terrorcselekmények nyomot hagynak a lelkekben,

ugyanakkor pánikhangulat nem alakult ki.

Brenzovics László

A KMKSZ elnöke az ukrán vezetés által mesterségesen kreált problémának nevezte a kettős állampolgárság kérdését, hiszen korábban is köztudott volt, hogy a kárpátaljai magyarok döntő többségének van magyar állampolgársága. Sőt, a jelenlegi ukrán parlamentben és kormányban is rengetegen ülnek olyanok, akik szintén kettős állampolgárságúak. Brenzovics László példaként hozta fel, hogy

az ukrán egészségügyi miniszter amerikai állampolgár is.

A politikus elmondása szerint Kárpátalján 2011 óta több tízezer ember vette fel a magyar állampolgárságot. Hozzátette: legalább ugyanannyi a román, a lengyel állampolgár és milliós nagyságrendben vannak orosz állampolgárok.

Brenzovics szerint a nemzetiségek ellen elfogadott ukrán intézkedésekkel

Kijev terelni próbál, hogy a lakosság ne a katasztrofális gazdasági és szociális helyzetről beszéljen.

Úgy véli, a katasztrofálisan teljesítő ukrán kormány az ellentétek kiélezésében látja azt a lehetőséget, hogy valamilyen módon növelje a népszerűségét.

Kiemelte, ez a legszegényebb ország Európában. A posztszovjet térségbe

Ukrajna az egyetlen olyan állam, amelynek termelése nem éri el az 1991-es szintet.

Brenzovics László kérdésre válaszolva elmondta, nem sok jót ígér a kárpátaljai magyaroknak a jövő évi ukrajnai választás sem, hiszen az ellenzéki sorokban is olyanok ülnek, akik különböző oligarchikus csoportok képviselői, akik elsősorban saját érdekeiket tartják szem előtt. A politikus úgy véli, minden nehézség ellenére a kárpátaljai magyarságnak a szülőföldjén kell megmaradnia és továbbra is bíznia kell abban a támogatásban, amit az elmúlt években megkapott az anyaországtól.

A teljes adás:

Borítókép: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepsége a helyi református templomban Beregszászon 2017. szeptember 25-én.

MTI Fotó: Nemes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!