kulcskérdés

2021.02.12. 07:36

A kormány célja áttérni a zöldgazdaságra

Rendszerszintű átalakítások szükségesek, mivel nagyon változó az energiapiac, és mert a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra, a körforgásos gazdaságra – hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium január 15-én kinevezett körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A pénteki Magyar Nemzetben megjelent interjúban Steiner Attila azt mondta, hogy konkrét eredményekre kell átfordítani az eddigi munkát.

Nagy átalakulás előtt áll a magyarországi energetika és hulladékgazdálkodás, beruházások sora vár tervezésre és megvalósításra.

Ezek koordinálását és a lehető legtöbb európai uniós forrás lehívását, optimális felhasználását kapta feladatául az államtitkár – közölte.

Steiner Attila azt mondta, hogy pályázatokkal kell segíteni az eddig elért eredmények megőrzését. Az energetika és a hulladékgazdálkodás több ponton kapcsolódik egymáshoz, ezért logikus ezek együttes kezelése – tette hozzá.

Közölte, hogy részt vett a hétéves uniós költségvetés tárgyalási folyamatában, ezért rálátása van az uniós finanszírozási logikára.

A 750 milliárd eurós (262 ezer milliárd forint) helyreállítási csomag lehívása viszont teljesen más struktúra szerint zajlik majd. Alapvetően a zöldátmenetre kell elkölteni a helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz (RRF) 672,5 milliárd eurójának (235 ezer milliárd forint) 37 százalékát. Ez komoly szándék az unió irányából, és nagy lehetőség a kormánynak is, hogy meg tudja valósítani a céljait – mondta.

Az államtitkár úgy látja:

az Európai Bizottság lényegében elfogadta, hogy a nukleáris energia nélkül az Európai Unió nem tudja teljesíteni a 2050-es klímasemlegességi célokat.

Azt is tényként kezelik, hogy az atomenergia kulcstényező az ellátásbiztonságban és a megfizethető áramellátásban – mondta.

Steiner Attila arról is beszélt, hogy szigorúbbá válhat az illegális szemetelés büntetése. A szankciórendszer működtetésére új hulladékgazdálkodási hatóságot terveznek létrehozni – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!