Közvélemény

2018.11.24. 18:02

A magyarok döntő többsége kedveli Lengyelországot

A kedveltség viszont inkább a két nemzet hagyományos barátságához, mint a konkrét tudáshoz kötődik – derül ki a Századvég által végzett, szombaton a lengyelországi Krasiczynben ismertetett felmérésből.

Budapest, 2010. március 23. A lengyel Lazurki Együttes tagja táncol az óbudai Fõ téren, ahol a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából tartottak rendezvényt. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

A lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet megbízásából végzett felmérést a Századvég kutatási igazgatója, Szabó Dávid ismertette a délkelet-lengyelországi Krasiczynben, az ott csütörtök óta zajló négynapos lengyel-magyar szabadegyetem keretében.

A kutatás során megállapították: a magyarok döntő többsége – majdnem 93 százalék – pozitívan vélekedik Lengyelországról, elsősorban a két nemzet hagyományos barátságáról, továbbá a lengyel táj szépségeiről kialakult kép miatt.

A két ország kapcsolatát a magyarok 84,5 százaléka barátinak tartja. Az átlagosnál pozitívabb módon ezt a viszonyt többek között a Lengyelországról személyes tapasztalatokkal rendelkezők értékelik.

Lengyelország általános kedveltségéhez képest viszont alacsonynak tűnik például a konkrét történelmi személyiségek, illetve a jelenlegi közéleti szereplők ismertsége.

A magyarok 55,9 százaléka szerint növelni kellene a két ország közötti külpolitikai kapcsolatokat, leginkább a 60 évnél fiatalabb korosztályok gondolkodnak így.

A szabadegyetemen mintegy 150 magyar és lengyel egyetemista vesz részt.

Borítókép: A lengyel Lazurki Együttes tagja táncol az óbudai Fő téren, a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából tartott rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!