életre szóló hivatás

2021.09.07. 14:10

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozása országépítő feladat volt

A közszolgálati hivatások presztízsének emelkedését mutatja, hogy 2idén 4 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban – mondta Fürjes Balázs államtitkár az intézmény központi tanévnyitóján.

Országépítő feladatnak nevezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tíz évvel ezelőtti létrehozását a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az intézmény keddi központi tanévnyitóján.

Fürjes Balázs azt mondta, hogy a „polgári kormány” 12 évvel ezelőtt kezdte meg „országépítő munkáját”, aminek nyomán az ország sokkal előrébb jutott.

Az egyetem és a Ludovika Campus létrehozása, az Orczy-park megújítása megmutatja, hogy milyen jövőkép és célkitűzések alkotják a kormány országépítő munkájának alapjait – tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott: „2010-re a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal gazdasági csődbe, adósságcsapdába taszította az országot és a magyar családokat”. A nyugdíjasoktól elvették nyugdíjuk egy részét, sok aktív embert megfosztottak a munka lehetőségétől. Az akkor legmagasabbnak számító rezsiköltségekkel „megkeserítették az egyébként is nehézségekkel küzdő családok életét” – sorolta, hozzátéve: „2010-ben egy kifosztott és hitehagyott ország szavazott bizalmat Orbán Viktornak és politikai többségének”. Napjainkra egy megerősödött és emelkedő pályán lévő ország lett Magyarország, melyben a magyarok közössége is megerősödve, „bátran és alázattal” néz szembe a kor kihívásaival – jelentette ki Fürjes Balázs.

Kitért arra is, hogy komoly geopolitikai átrendeződés zajlik a világban. A világgazdaság súlypontja Nyugatról áthelyeződik a Távol-Keletre, Afganisztánban „beláthatatlan eseménysorozat” indult el, Európában pedig újra megerősödött a migrációs nyomás és ideológiai támadássorozat is indult. Magyarország számára fontos kérdés, „hogyan tudunk szabadok maradni” – hangsúlyozta az államtitkár.

Azt mondta: Magyarország nem tartozik a legerősebb és legbefolyásosabb országok közé. Ezért „ahhoz, hogy szabadok maradhassunk, érdekeinket képviselve boldoguljunk a világban”, olyan emberekre van szükség, akik fel tudják tenni a helyes kérdéseket, megtalálják a megfelelő válaszokat és ezeknek megfelelően cselekednek is. Olyan emberekre van szükség, akik a mindennapokban és az élet különleges pillanataiban is hűségesen és elkötelezetten szolgálják a hazát.

Fürjes Balázs közlése szerint az általános felvételi eljárásban 24 százalékkal többen jelentkeztek az NKE-re, mint egy évvel korábban. Ez azt bizonyítja, hogy a közszolgálati hivatások presztízse emelkedett az elmúlt években – mondta.

Az elmúlt 12 évben Magyarországon történt változások egyik legfontosabb tanulsága az, hogy „igenis lehetséges” – hangsúlyozta Fürjes Balázs, aki a közszolgálati életpályájukat kezdő fiataloktól azt kérte, soha ne hagyják magukat lebeszélni arról, hogy kitűzött céljaik megvalósítása lehetséges. „A megújuló Magyarországon érdemes bátor terveket szőni” – fogalmazott a Miniszterelnökség államtitkára.

Koltay András, az NKE rektora azt hangsúlyozta: „mi magyarok nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen minden generáció kiváló”.

Az elsőéves hallgatókhoz szólva kiemelte: nemes, nagy felelősséggel járó, életre szóló hivatást választottak. Az NKE azt szeretné, hogy hallgatói ismerjék meg a világot, lássanak és tapasztaljanak, de itt Magyarországon találják meg a boldogulásukat. Feladatuk, hogy sorsfordító, nehéz időkben, vagy a prosperitás alatt is helyt álljanak, segítsék hazájukat, annak polgárait – jelentette ki.

Az NKE elődje, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia a magyar nyelvű tisztképzése által is fontos szimbóluma volt az autonómia törekvéseknek – idézte fel a rektor, kiemelve: „a nemzeti függetlenség eszméit ma is bátran képviseljük, mert hisszük: az minden történelmi korban, bármilyen politikai környezetben érték”.

Az NKE központi tanénnyitó ünnepségén részt vett – mások mellett – Boross Péter volt miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!