tendencia

2020.08.12. 19:19

A skótok többsége függetlenedne az Egyesült Királyságtól

Úgy tűnik, egyre többen gondolják így.

A skótok többsége támogatná az elszakadást az Egyesült Királyságtól – derül ki a legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet, a YouGov friss felmérésének szerdán közzétett eredményeiből. A The Times című lap számára készített felmérés szerint egy népszavazáson Skócia lakosságának 53 százaléka szavazna a függetlenségre, ez 2 százalékpontos növekedést jelent a januári adatokhoz képest.

A közvélemény-kutatás bátorítólag hathat azokra, akik újabb referendumot sürgetnek, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014-ben már tartottak egy népszavazást, amelyen 55:45 arányban a maradás támogatói kerültek többségbe.

A YouGov arról számolt be, hogy a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) jelen állás szerint elsöprő győzelemre számíthat a jövő évi választásokon. A párt támogatottságának erősödése a jelek szerint részben annak köszönhető, hogy sokak szerint Skóciában jobban kezelték a koronavírus-válságot, mint Angliában.

A válaszadók 72 százaléka elégedett Nicola Sturgeon skót miniszterelnök munkájával, míg Boris Johnson brit kormányfő esetében az a szám mindössze 20 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!