Március 10.

2021.03.10. 11:06

A székely szabadság napján a nemzeti önrendelkezés előtt is tisztelgünk

A székely szabadság napjáról emlékezett meg szerdai közös közleményében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A nemzetpolitikai államtitkárság által megküldött közleményben a két politikus felidézte: a Székely Nemzeti Tanács 2012 januárjában döntött arról, hogy minden esztendő március 10-e legyen a székely szabadság napja, egyben a székelység összetartozásának szimbóluma.

„Ezen a napon fejet hajtunk mi magyarok egyrészt az 1854. március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúk, másrészt a nemzeti önrendelkezésért folytatott szabadságharc előtt. Ez a nap ugyanakkor tisztelgés a székely bátorság előtt is, mely kifejezője, hogy közösségként egységesen áll ki az európai keretek között értelmezett és az európai alapelveket és példát követő autonómia mellett”

– írta Szili Katalin és Potápi Árpád János.

Hozzátették:

idén ezt a napot különlegessé teszi a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés melletti kiállás.

Megjegyezték: bár az aláírásgyűjtés határideje 2021. május 7-e, az eddig tíz tagországból érkezett majdnem 1,2 millió polgár támogatása jól jelzi az összefogást és a szolidaritást.

„Ezért ez a nap számunkra idén a székely szabadság mellett az európai szolidaritást is jelenti. E siker ugyan most kis lépés az európai problémák palettáján, de óriási lépés a nemzeti kisebbségek életében és valamennyi európai őshonos közösség szülőföldön boldogulásáért folytatott küzdelmében”

– szögezte le Szili Katalin és Potápi Árpád János.

Közös közleményüket azzal zárták, a magyarság számára március nemcsak a tavasz, hanem a szabadság hónapja is,

„azon igazak és bátrak hónapja, akiknek a nemzeti szuverenitás korparancs, mindenkor”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!