új korszak

2019.12.02. 16:00

A V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól

Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte: „A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat gyakorlatilag szinte teljes mértékű leállítása volt. Ezért azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében.”

Kijelentette: meggyőződése, hogy

Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.

„Megállapodtunk abban, hogy a V4-ek támogatni fogják a magyar bővítési biztos törekvését a bővítési folyamat felgyorsítására” – tette hozzá Szijjártó Péter. „Azt gondoljuk – fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája. Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak” – szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő. Mint megjegyezte, a finnek nem valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.

Kérdésre válaszolva – miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival – Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű:

„Nem vagyunk hajlandók egyetlen illegális bevándorlót sem befogadni Közép-Európába. Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is”

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kifejtette, hogy

a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.

„Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!