látogatás Arábiában

2019.02.04. 21:56

A vallási erőszak minden formáját elítélte Ferenc pápa

A pápa személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre.

A vallás nevében elkövetett erőszak minden formáját elítélte Ferenc pápa hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban rendezett vallásközi konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása és az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítése.

A pápa, akinek személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre, sürgette a háborúk lezárását, azzal érvelve, hogy a háború csak szenvedést szül, a fegyverek semmi mással nem járnak, csak halállal. Hozzátette: kifejezetten Jemenre, Szíriára, Irakra és Líbiára gondol. Az Egyesült Arab Emírségek a nemzetközileg elismert kormány oldalán részt vesz a jemeni háborúban.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a vallási vezetőknek a béke hírnökeinek kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk Isten minden gyermekének a méltóságát.

Figyelmeztetett, hogy az emberiség jövője forog kockán, ha a különböző vallású emberek nem működnek együtt a béke érdekében. „Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz semmilyen jövő”

- szögezte le az egyházfő.

Ferenc pápa egyúttal sürgette a teljes vallásszabadságot az Egyesült Arab Emírségekben, ahol korlátok közé szorítják a nem muszlimok vallásgyakorlását.

Ahmed et-Tajjeb, az iszlám világában nagy tekintélynek örvendő kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, aki maga is részt vett a vallásközi konferencián, felszólította a muszlimokat, hogy védelmezzék „keresztény testvéreiket” mindenhol. A nagyimám emellett sürgette a nyugati országokban élő muszlimokat, hogy „pozitívan” integrálódjanak befogadó társadalmaikba úgy, hogy vallási identitásukat megtartják, és az adott társadalom kultúráját is magukévá teszik.

A Vatikán és az al-Azhar egyetem a konferencia alkalmából megállapodást írt alá az szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!