Megérteni, mi történt

2018.10.23. 08:33

Adatbázis készült a káderekről és az '56-ban kivégzettekről

György Sándor, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója rámutatott: arcot kaptak azok, akik a kommunista diktatúra idején a rendszert segítették.

Párt-Állam-Párt címmel hozott létre nyilvános internetes adatbázist az egykori állampártok, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei, járási, valamint városi pártfunkcionáriusairól a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB). Pártfunkcionáriusok, káderek kaptak arcot, hogy ítélkezés nélkül, de mindenki megismerhesse a múltat – hangzott el az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

György Sándor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója közölte: 1989-től 1945-ig visszamenőleg összegyűjtötték a kádereket. Jelenleg 2800 név szerepel az adatbázisban. György Sándor leszögezte:

mindenféle állásfoglalás nélkül, szigorúan a tényeket hozták a felszínre

főként levéltári források alapján, de a kutatáshoz használtak szakirodalmat, önéletrajzokat és személyi kartonokat is.

Készült egy adatbázis azokról is, akiket kivégeztek az '56-os eseményekkel összefüggésben. Ebben az őrizetbevétel pillanatától az ítélet végrehajtásáig követték az emberek sorsát: az adattárból világosan látszik, hogy

nem egyszer ítéltek halálra embereket koholt vádak alapján.

A kutatók összegyűjtötték az egyes ügyekben résztvevő hatósági személyeket, ügyészeket és bírákat is. György Sándor rámutatott: mindezek segítségével kiderülhetnek eddig nem ismert összefüggések.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: György Sándor történész. Forrás: Youtube / Echo TV

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!