Újévi köszöntő

2020.01.01. 00:53

Áder János: mindannyiunk felelőssége a teremtett világ megőrzése

Nincs teljes, egészséges emberi élet a természet egészsége, teljessége nélkül – mondta a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében. Áder János „mindannyiunk személyes felelősségének” nevezte a teremtett világ megőrzését, és nemzeti közmegegyezést szorgalmazott a kérdésben.

Budapest, 2020. január 1. Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlõségi aktivista az államfõ újévi köszöntõjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2019. december 27-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Észre kellene venni, hogy ha bajban van a természet, annak részeként az emberiség is bajban van – figyelmeztetett az államfő. Ezért nem a természetet, hanem „a saját természetünket kell legyőzni” – fűzte hozzá.

Áder János a klímaváltozás magyarországi hatásairól szólva kiszáradó patakokról, őshonos növények eltűnéséről, beéretlenül megperzselődő termésről beszélt, mondván: a pannon táj sem mentes a változások következményeitől, ami befolyásolja életünket, jövőnket.

A káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön – fogalmazott, hangsúlyozva: a légkör közös, a vizeink egymásba folynak.

Az államfő Petőfi Sándort, Radnóti Miklóst, Szabó Magdát és Kányádi Sándort idézve szólt a szülőföld szépségeiről és megóvásának szükségességéről, majd úgy ítélte meg:

ma már az a kérdés, hogy „lesz-e még ez a táj ugyanígy hazája az utánunk jövőknek”.

Meg tudjuk-e őrizni és továbbadni úgy, ahogy kaptuk? Lesz-e ugyanolyan tápláló terménye és a terménynek ismerős íze? Vagy a jelenlegi lesz az a nemzedék, amely – alig egyetlen emberöltő alatt – elherdálja évezredes, évmilliós örökségét? – sorolta a kérdéseket a köztársasági elnök.

Áder János újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlőségi aktivista az államfő újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2019. december 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!